Operation: mindcrime
Operation: Mindcrime regnes som Queensrÿches kunstneriske høydepunkt.
Operation: mindcrime
Av /EMI.

Queensrÿche er et amerikansk heavy metal-band dannet i 1981 i Seattle-forstaden Bellevue. Queensrÿche var del av den tidlige amerikanske power metal-bølgen på 1980-tallet, men begynte raskt å orientere seg i en mer progressiv retning. Bandet ga ut flere album som anses som klassikere innenfor undersjangeren progressiv metal, og regnes i dag som en av «de tre store» i denne undersjangeren ved siden av Dream Theater og Fates Warning.

Faktaboks

Også kjent som

kw'i:nsraik

Bandet hadde et kommersielt gjennombrudd tidlig på 1990-tallet med den store hiten Silent Lucidity og albumet Empire (1990). Utover dette er bandet mest kjent for det ambisiøse og banebrytende konseptalbumet Operation: Mindcrime(1988). Også bandets første vokalist, Geoff Tate (født 1959), blir regnet som en av heavy metal-sjangerens mest virtuose vokalister og har inspirert mange.

Historie

Queensrÿche ble dannet i 1981 av vokalisten Geoff Tate (født 1959), gitaristene Chris DeGarmo (født 1963) og Michael Wilton (født 1962), bassisten Eddie Jackson (født 1961) og trommeslageren Scott Rockenfield (født 1963).

Bandet albumdebuterte med Queensrÿche (1982). Dette var en selvfinansiert EP gitt ut på eget selskap, 206 Records. Albumet solgte svært bra, og det ledende heavy metal-magasinet Kerrang ga det ukjente bandet stor oppmerksomhet. EMI signerte bandet og ga ut EP-en på nytt, etterfulgt av The Warning (1984) og Rage For Order (1986). Queensrÿche ble rost av kritikerne for konseptalbumet Operation: Mindcrime (1988), men til tross for bedre salg enn tidligere fortsatte de hovedsakelig å være et oppvarmingsband for større band.

Bandet fikk så et kommersielt gjennombrudd med Empire (1990) og særlig hiten Silent Lucidity. Også Operation: LIVEcrime (1991), Promised Land (1994) og Hear In The New Frontier (1997) solgte bra verden over. Deretter sluttet DeGarmo, bandets mest fremtredende låtskriver. Tiden etter er preget av utskiftninger og generelt langt mindre kommersielt gjennomslag. Kelly Gray (født 1963), som var en tidligere bandkollega av Tate, ble erstatter for DeGarmo. Gray spilte gitar på Q2K (1999) og Live Evolution (2001), før han ble erstattet av gitaristen Mike Stone (født 1969). Tribe (2003) floppet, i motsetning Operation: Mindcrime II (2006). Dette albumet ga bandet et kortvarig oppsving med hensyn til salgstall, trolig på grunn av populariteten til albumet og konseptet den spinner videre på. På Take Cover (2007) spilte de coverlåter, og i 2009 ga de ut konseptalbumet American Soldier. Bandet rekrutterte en ny gitarist for Stone, Parker Lundgren (født 1986), og ga ut Dedicated to Chaos (2011).

I 2012 ble bandet splittet i to fraksjoner. Vokalist Tate ble sparket og erstattet med Todd La Torre (født 1974). Tate på sin side rekrutterte et helt nytt band med flere kjente musikere. Begge fraksjonene ga ut et album hver, og begge turnerte i 2013 under navnet Queensrÿche. Etter lengre rettslige forhandlinger ble retten til navnet Queensrÿche gitt til den La Torre-frontede fraksjonen. Siden da har Queensrÿche gitt ut ytterligere to album.

Trommeslager Scott Rockenfield har ikke vært involvert med bandet siden 2017. På bandets foreløpig siste album, The Verdict (2019), er trommene spilt inn av vokalist La Torre.

Musikk og tekster

Gjennom en lang karriere har Queensrÿche endret musikkstilen underveis, men det er som pionerer innenfor progressiv metal at Queensrÿche vil bli husket. Selv om bandet fremdeles viser progressive takter, så var det tidlig i karrieren at signaturen som et progressivt heavy metal-band ble utviklet og kom tydeligst fram.

Når det gjelder progressive trekk i denne sentrale tidlige perioden, så er ikke musikalsk virtuositet og skjeve taktarter utpreget hos Queensrÿche, slik progressiv metal senere gjerne blir assosiert med. Grunnstilen er heller klassisk heavy metal i samme musikalske landskap som Judas Priest, Iron Maiden og Scorpions. Likevel var det noen progressive trekk som gjorde at bandet skilte seg ut. Et viktig punkt her var vokalen. Tate etablerte seg tidlig som en spektakulær vokalist med enorm spennvidde og kontroll. Kombinert med en teatralsk fremføring gjorde dette vokalen til et av bandets viktigste kjennemerker. Tate sin vokalstil tøyde ofte grensene for normer i heavy metal. Trommene er også sjelden rett frem, men følger resten av musikken på en måte som gir originalitet til trommestemmene. Andre ganger blir trommene brukt som et rytmisk kontrapunkt. Det klareste eksemplet på dette er låten The Whisper fra Rage For Order (1986).

Det er imidlertid det konseptuelle som er det mest fremtredende progressive elementet hos Queensrÿche, på samme måte som hos for eksempel Pink Floyd. Konseptalbumet Operation: Mindcrime (1988) er et naturlig eksempel, der bandet er ambisiøse, og deres vilje til å tenke nytt er åpenbar. Dette albumet regnes som et merkealbum innenfor progressiv metal spesielt og heavy metal generelt.

Viljen til å utfordre grenser for hva heavy metal kan være, kommer tydelig fram på Operation: Mindcrime (1988), men den er heller ikke fraværende i tidligere materiale. Et tidlig eksempel er låten NM156 fra The Warning (1984). Her brukes ny teknologi til å skape lydkulisser som gir låten et futuristisk preg som forsterker tekstens dystopiske budskap.

Dette futuristiske elementet blir videreført på det eksperimentelle albumet Rage For Order (1986). Der preges flere låter i stor grad av ny teknologi, og låter syes også sammen med teknologisk lydende lydkulisser og produksjonsmessige grep på en nyskapende måte.

I tidlige intervjuer skapte bandet selv et tydelig skille mot annen heavy metal, og både bandet selv og medier profilerte Queensrÿche som et «mer intelligent og tenkende» heavy metal-band. Tekstene er også gjennomgående samfunnsengasjerte, med en langt tydeligere politisk brodd enn mye annen heavy metal på 1980-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg