Amerikansk progmetalband dannet i Boston, Massachusetts 1985 av gitaristen John Petrucci (f. 1967), bassisten John Myung (f. 1967), trommeslageren Mike Portnoy (f. 1967) og keyboardisten Kevin Moore (f. 1967). Deres dynamiske og mangefasetterte hardrockmelodier karakteriseres av taktskifter og virtuositet, inspirert av band som Yes, Genesis, Rush og King Crimson.

Petrucci, Myung og Portnoy møttes på den prestisjefylte høyskolen Berklee College of Music. I 1987 fikk de med seg vokalisten Charlie Dominici og skiftet navn fra Majesty til Dream Theater. Etter debutalbumet When Dream And Day Unite (1989) sluttet Dominici, og vokalist siden 1991 har vært James LaBrie (f. 1963, Canada).

Etter ytterligere to studioalbum ble Moore erstattet av Derek Sherinian (f. 1966). Falling Into Infinity (1997) ble et gjennombrudd i flere europeiske land, bl.a. Norge, hvor Dream Theater snart kunne fylle Oslo Spektrum. Foran konseptalbumet Metropolis Pt 2: Scenes From A Memory (1999) ble Jordan Rudess (f. 1956) ny keyboardist.

På de fire neste studioalbumene befestet de sin status som verdens mest populære progmetalband, og Systematic Chaos (2007) ble deres første på Topp 20 i USA og Topp 3 i Norge. I 2009 kom det nye studioalbumet Black Clouds & Silver Linings. Alle medlemmene har soloprosjekter og regnes som fremragende utøvere på sine instrumenter. I september 2010 sluttet Portnoy for å spille med Avenged Sevenfold. Ny trommeslager på A Dramatic Turn of Events (2011) var Mike Mangini. Høsten 2013 kom albumet Dream Theater. Oppfølgeren The Astonishing (2016) er et konseptalbum om en retro-futuristisk, post-apokalyptisk dystopi styrt av en slags middelaldersk føydalisme.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

3. mars 2009 skrev Lasse Thorvaldsen

-Chris Collins var vokalist i Majesty inntil de byttet navn, og Dominici kom inn.
-Hvordan er planene for artisters diskografier? Inkludert i den aktuelle artikkelen eller som egen artikkel?

4. mars 2009 svarte Jon Vidar Bergan

Å nevne Collins i en artikkel i SNL, som ikke er ment for eksperter, syns jeg er å gå for mye i detalj. Men jeg skal ta med opplysningen i neste utgave av mitt Store Rock- og Popleksikon. Takk.

Jeg foretrekker å nevne de viktigste studioalbumene til en artist i artikkelen, og ikke ha en egen diskografi. Men de aller største artistene får samtlige album nevnt. Jeg syns det er viktigere å ta med medlemmene i band.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.