Dream Theater
Dream Theater i Guatemala i 2012

Dream Theater er et amerikansk progmetalband dannet i Boston i delstaten Massachusetts i 1985 av gitaristen John Petrucci (født 1967), bassisten John Myung (født 1967), trommeslageren Mike Portnoy (født 1967) og keyboardisten Kevin Moore (født 1967). Deres dynamiske og mangefasetterte hardrockmelodier karakteriseres av taktskifter og virtuositet, inspirert av band som Yes, Genesis, Rush og King Crimson.

Faktaboks

Uttale
dri:m þˈiətə

Petrucci, Myung og Portnoy møttes på den prestisjefylte høyskolen Berklee College of Music. I 1987 fikk de med seg vokalisten Charlie Dominici (1951–2023) og skiftet navn fra Majesty til Dream Theater. Etter debutalbumet When Dream And Day Unite (1989) sluttet Dominici, og vokalist siden 1991 har vært James LaBrie (født 1963, Canada).

Etter ytterligere to studioalbum ble Moore erstattet av Derek Sherinian (født 1966). Falling Into Infinity (1997) ble et gjennombrudd i flere europeiske land, blant annet Norge, hvor Dream Theater snart kunne fylle Oslo Spektrum. Foran konseptalbumet Metropolis Pt 2: Scenes From A Memory (1999) ble Jordan Rudess (født 1956) ny keyboardist.

På de fire neste studioalbumene befestet de sin status som verdens mest populære progmetalband, og Systematic Chaos (2007) ble deres første på Topp 20 i USA og Topp 3 i Norge.

Alle medlemmene har soloprosjekter og regnes som fremragende utøvere på sine instrumenter. I september 2010 sluttet Portnoy for å spille med Avenged Sevenfold. Ny trommeslager på A Dramatic Turn of Events (2011) var Mike Mangini. Dream Theater har gitt ut til sammen fem studioalbum med Mangini. Den siste, A View From the Top of the World, ble utgitt i 2021. Mot slutten av 2023 ble det annonsert at Portnoy igjen blir bandets trommeslager.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Lasse Thorvaldsen

-Chris Collins var vokalist i Majesty inntil de byttet navn, og Dominici kom inn.-Hvordan er planene for artisters diskografier? Inkludert i den aktuelle artikkelen eller som egen artikkel?

svarte Jon Vidar Bergan

Å nevne Collins i en artikkel i SNL, som ikke er ment for eksperter, syns jeg er å gå for mye i detalj. Men jeg skal ta med opplysningen i neste utgave av mitt Store Rock- og Popleksikon. Takk.Jeg foretrekker å nevne de viktigste studioalbumene til en artist i artikkelen, og ikke ha en egen diskografi. Men de aller største artistene får samtlige album nevnt. Jeg syns det er viktigere å ta med medlemmene i band.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg