QLED er en teknologi som blant annet brukes til å fremstille lyset som vises på TV-skjermer.

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for engelske Quantum Dot Light Emitting Diode

QLED fungerer på mange måter likt som LCD, men fremfor å bruke lysdioder som sender ut et blått lys gjennom et gult fosforfilter og så gjennom røde, grønne og blå subpiksler, bruker QLED kvanteprikker (kunstig halvleder på nanometerskala) som kan produsere monokromatisk (ensfarget) lys. I QLED blir det tatt i bruk kvanteprikker på 1,5 til 6 nanometer til å produsere rent blått, rødt eller grønt lys.

Virkemåte

Blått bakgrunnslys blir sendt ut fra et blått LED-lag og gjennom det som heter QDEF (Quantom Dot Enhancement Film). Det blå bakgrunnslyset vil aktivere kvanteprikkene i dette laget som vil sende ut rent grønt, blått og rødt lys. Dette vil kunne skape et renere hvitt lys enn i en vanlig LCD og et bredere fargespekter enn med vanlig LCD-teknologi.

Når kvanteprikkene absorberer lyset fra LED-laget, eksiteres det elektroner. Båndgapets energinivå er i stor grad avhengig av størrelsen på kvanteprikken. Når elektronene henfaller igjen, vil det sendes ut lys.

Fordeler og ulemper

Ettersom kvanteprikkene sender ut lys i bestemte bølgelengder, i motsetning til fargefilteret i LCD skjermer som filtrerer ut bestemte bølgelengder, kan en QLED skjerm bruke fra 30 til 50 prosent mindre energi. En LCD-skjerm som viser et totalt svart bilde vil derfor alltid lyse og fremdeles bruke energi, i motsetning til en QLED-skjerm. I tillegg har QLED-skjermer også et fargespekter som er cirka 30 prosent større enn LCD skjermer.

Kvanteprikkene kan lages av uorganiske materialer, noe som forlenger levetiden sammenlignet med OLED. Derimot er ikke dette alltid tilfelle fordi man ofte bruker organiske kvanteprikker i QLED. På den andre siden er QLED generelt dyrere enn LCD.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg