OLED

OLED, et organisk materiale (luminofor) som under påvirkning av elektrisk strøm, sender ut lys med en farge bestemt av hvilke organiske materialer som blir brukt. Intensiteten er avhengig av strømstyrken. Dette materialet kan derfor brukes til billedskjermer, på samme måte som plasma og LCD (se plasmaskjerm og LCD-skjerm). Det lysemitterende materialet, sammen med et elektrisk ledende polymert materiale, plasseres mellom to elektroder. En metallelektrode på baksiden av belegget fungerer som en katode og avgir elektroner, og en gjennomsiktig anode på forsiden avgir «positive hull». Et positivt hull betyr egentlig at anoden har fjernet et elektron og dermed skapt et overskudd av positiv ladning. Når et negativt elektron og et positivt hull kombineres i materialet, sendes ut et foton og dermed lys.

Faktaboks

Etymologi
av engelsk Organic Light Emitting Diode

Anodene og katodene kan være tynne striper som danner et matrisemønster slik at hvert kryssingspunkt definerer et billedelement (piksel) på skjermen på samme måte som for LCD- og plasmaskjermer. Hvert billedelement i en fargeskjerm består av tre del-elementer, ett for hver av fargene rødt grønt og blått.

Matrisene kan være passive eller aktive. I det siste tilfellet (AMOLED, Active Matrix OLED) er det for hvert billedelement en tynnfilmtransistor som styrer lysstyrken, og det er styrematrisen for disse transistorene som bestemmer hvordan hvert billedelement skal bidra til det totale bildet. Dette gir raskere respons, som er viktig blant annet for skjermer som skal brukes til TV.

Fordelene med OLED er at skjermbelegget kan «trykkes» på underlagsmaterialer av forskjellig slag, også tynne og fleksible skjermer som kan rulles opp. Fargene er klarere og dynamikken større når det gjelder lysstyrke for OLED enn for LCD, og strømforbruket er lavt.

Ulempen med dagens teknologi er levetiden, som er lavere enn for LCD, og følsomhet for inntrengning av fuktighet, som setter store krav til kapsling. Produksjonskostnadene er fremdeles høye. OLED ble for første gang benyttet til skjerm på et kamera i 2003.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg