Plutarco Elías Calles

Faktaboks

Plutarco Elías Calles
Uttale
kˈajes
Født
1877, Guaymas, Mexico
Død
1945, Mexico by, Mexico

Artikkelstart

Plutarco Elías Calles var en meksikansk general og politiker som var Mexicos president fra 1924 til 1928.

Plutarco Elías Calles jobbet som bartender og lærer før han engasjerte seg i den konstitusjonalistiske fraksjonen i den meksikanske revolusjonen etter Francisco Maderos fall i 1913. Han steg raskt i rang og ble utropt som general i 1915, deretter innenriksminister under president Álvaro Obregón, som valgte Calles som sin etterfølger.

Som president førte Calles en politikk som støttet seg til landbefolkningen og hadde brodd mot den katolske kirke. Han grunnla Mexicos sentralbank, opprettet landets første flyselskap, restaurerte skoler og beordret bygging av veier, demninger og vanningsanlegg. Han er også kjent for de antikatolske lovene han implementerte i den meksikanske grunnloven. Dette førte til Cristerokrigen, hvor den forfulgte katolske befolkningen reiste seg mot regjeringen.

Som «øverste sjef for revolusjonen» var han den sterke mann bak landets senere presidenter frem til 1936, da han ble landsforvist av president Lázaro Cárdenas. Han vendte siden tilbake til Mexico og avholdt seg fra all politisk aktivitet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg