Pietro Bembo

Faktaboks

Pietro Bembo
uttale:
bˈembo
født:
1470, Venezia
død:
1547, Roma

Pietro Bembo var en italiensk dikter, historiker og filolog. Han var en av Italias mest betydningsfulle renessansehumanister. I egenskap av å være hoffmann kombinerte han elegant retorikk med opplysningstro og moral.

Hans mest kjente litterære verk, Gli Asolani (1505), er en dialog etter Boccaccios mønster mellom høviske damer og herrer, der kjærligheten er emne for den galante konversasjonen. Petrarcas lyrikk er et viktig forbilde for de lyriske partiene i verket. Gjennom dialogene gir dikteren uttrykk for en kristen-platonsk kjærlighetsoppfatning. Gli Asolani ble normgivende både for 1500-tallets kjærlighetssyn og for den litterære stilen.

Bembo spilte en viktig rolle i den italienske språkdebatten på begynnelsen av 1500-tallet, da han argumenterte for at et felles italiensk skriftspråk burde ha den toskanske litteraturen fra storhetstiden på 1300-tallet som forbilde. I Prose della volgar lingua (1525), som er en grammatikk over det italienske språket skrevet i dialogform, fremhevet han Boccaccio og Petrarca som de fremste eksemplene til etterfølgelse for henholdsvis prosa og lyrikk.

I 1539 slo Bembo seg ned i Roma og avsluttet en strålende politisk karriere med å bli kardinal og pave Leo 10s sekretær.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg