Pierre Augustin Caron de Beaumarchais

Oljemaleri

Pierre Augustin Caron de Beaumarchais (1755) av Jean-Marc Nattier. Falt i det fri (Public domain)

Pierre Augustin Caron de Beaumarchais, fransk komedieforfatter; opprinnelig urmaker. Han ble ansatt ved hoffet, giftet seg rikt og tok navnet Beaumarchais. I 1770-årene skrev han to av århundrets ypperste komedier, det vittige intrigestykket Le Barbier de Séville, med sosial brodd, og Le Mariage de Figaro (oppført 1784), som særlig fikk betydning gjennom sitt politiske innhold.

Helten i begge disse stykkene – som er kjent gjennom Rossinis og Mozarts operaer – er den gløgge, freidige og slagferdige tjeneren Figaro. Særlig ble Figaros bryllup en enorm suksess. Samtiden så denne komedien som et forsvar for tankens frihet og sosial likestilling, og Figaro ble et bilde på den foretaksomme oppkomling. Grev Almaviva, representanten for overklassen, er derimot dekadent og amoralsk. Beaumarchais' borgelige drama La Mère coupable (1792) er mindre kjent.

Hans språk er levende og naturlig. Den ytre handling og spillet på scenen har en viktig plass i stykkene hans, og han bryter med mange av tradisjonene fra klassisismens teater. Ved sine komedier var han med på å forberede den franske revolusjon, men måtte selv flykte til utlandet under revolusjonen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.