Faktaboks

Pierre Augustin Caron de Beaumarchais
Uttale
båmarʃˈɛ
Født
24. januar 1732, Paris
Død
18. mai 1799, Paris
Pierre Augustin Caron de Beaumarchais (1755)
Oljemaleri
Pierre Augustin Caron de Beaumarchais
Pierre Augustin Caron de Beaumarchais
Av .

Pierre Augustin Caron de Beaumarchais var en fransk komedieforfatter; opprinnelig urmaker. Han ble ansatt ved hoffet, giftet seg rikt og tok navnet Beaumarchais. I 1770-årene skrev han to av århundrets ypperste komedier, det vittige intrigestykket Le Barbier de Séville, med sosial brodd, og Le Mariage de Figaro (oppført 1784), som særlig fikk betydning gjennom sitt politiske innhold.

Helten i begge disse stykkene – som er kjent gjennom Rossinis og Mozarts operaer – er den gløgge, freidige og slagferdige tjeneren Figaro. Særlig ble Figaros bryllup en enorm suksess. Samtiden så denne komedien som et forsvar for tankens frihet og sosial likestilling, og Figaro ble et bilde på den foretaksomme oppkomling. Grev Almaviva, representanten for overklassen, er derimot dekadent og amoralsk. Beaumarchais' borgelige drama La Mère coupable (1792) er mindre kjent.

Hans språk er levende og naturlig. Den ytre handlingen og spillet på scenen har en viktig plass i stykkene hans, og han bryter med mange av tradisjonene fra klassisismens teater. Ved sine komedier var han med på å forberede den franske revolusjon, men måtte selv flykte til utlandet under revolusjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg