Phobos-Grunt

På denne forenklede illustrasjonen av Russlands mislykkede Phobos-Grunt ses helt øverst returfartøyet på toppen av landingsseksjonen med solcellepaneler. Lenger ned, i rammeverket, skimtes den kinesiske "passasjeren" Yinghuo 1. Den nedre del domineres av sondens hovedmotor med drivstofftanker.

Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Phobos-Grunt, navn på russisk Mars-sonde skutt opp med en Zenit 2SB bærerakett fra Bajkonur 8. november 2011 for å bli plassert i bane rundt Den røde planet. Herfra skulle ikke bare selve Mars, men også månene Phobos og Deimos studeres, før en frakoblet landingsseksjon i februar 2013 var planlagt å lande på Phobos og samle ca. 200 gram overflatemateriale for retur til Jorden. Sonden medførte i tillegg Yinghuo 1, en 115 kilograms kinesisk orbitalsonde som skulle drive studier av Mars' miljø. Dessuten, på returfartøyet, en liten, lukket amerikansk beholder med mikroorganismer.

Faktaboks

Etymologi
russisk grunt, ‘jordsmonn’

Sonden kom seg ikke ut av en lav, midlertidig bane rundt Jorden, og ble ødelagt i møtet med atmosfæren over det sydlige Stillehavet 15. januar 2012. Deler som ikke brant opp under tilbakevendingen falt i havet ca. 1250 km vest for Wellington-øygruppen i den sydlige delen av Chile.

Phobos-Grunt skulle egentlig ha vært skutt opp i oktober 2009. Sondens kostnad er oppgitt å være omkring 160 millioner dollar.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg