På denne forenklede illustrasjonen av Russlands mislykkede Phobos-Grunt ses helt øverst returfartøyet på toppen av landingsseksjonen med solcellepaneler. Lenger ned, i rammeverket, skimtes den kinesiske "passasjeren" Yinghuo 1. Den nedre del domineres av sondens hovedmotor med drivstofftanker.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Phobos-Grunt var en russisk romsonde som skulle gå i bane rundt Mars. Herfra skulle ikke bare selve Mars, men også månene Phobos og Deimos studeres, før en frakoblet landingsseksjon i var planlagt å lande på Phobos og samle ca. 200 gram overflatemateriale for retur til Jorden. Returfartøyet hadde med seg en liten, lukket amerikansk beholder med mikroorganismer som skulle få oppleve en tre års interplanetarisk reise. Romsonden hadde i tillegg med seg Yinghuo 1, en 115 kilograms kinesisk orbitalsonde som skulle drive studier av Mars' miljø.

Faktaboks

Etymologi
russisk grunt, ‘jordsmonn’

Phobos-Grunt ble skutt opp med en Zenit 2SB-bærerakett fra Bajkonur 8. november 2011. Sonden kom seg ikke ut av en lav, midlertidig bane rundt Jorden, og ble ødelagt i møtet med atmosfæren over det sydlige Stillehavet 15. januar 2012. Deler som ikke brant opp under tilbakevendingen falt i havet ca. 1250 kilometer vest for Wellington-øygruppen i den sydlige delen av Chile.

Sondens kostnad er oppgitt å være omkring 160 millioner dollar.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg