Phobos
.
Lisens: CC BY 2.0

Phobos er den innerste av planeten Mars' to måner.

Faktaboks

Uttale
phˈobos

Phobos har en gjennomsnittlig avstand fra Mars på 9400 kilometer og en omløpstid på 0,319 dager. Den er den eneste kjente månen som har kortere omløpstid enn rotasjonstid. Sett fra Mars vil Phobos stå opp i vest og gå ned i øst.

Phobos er sterkt flattrykt, hvor dens poldiameter er 18 kilometer og ekvatordiameter er 22 kilometer. Lysrefleksjonsevnen er meget lav, med albedo på 0,065. Månen kan være en innfanget asteroide.

Phobos ble oppdaget av den amerikanske astronomen Asaph Hall i 1877. Det første nærbildet av månen ble tatt i 1969 av romsonden Mariner 7 fra en avstand på 130 900 kilometer.

Mars' måner, Phobos og Deimos, er oppkalt etter ledsagerne til guden Ares, som er den greske motparten til den romerske guden Mars. Phobos er oppkalt etter Fobos, hvis navn betyr «gru». Deimos betyr «skrekk».

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg