(Apolemia uvaria) hører egentlig ikke med til den norske, marine fauna, men kommer drivende til våre kyster. Med sine giftige tentakler kan de drepe fisk i oppdrettsanlegg. 

Perlesnormanet hører til blæremaneter, som er kolonidannende maneter, hvor hvert enkelt individ er festet sammen. De henger sammen i en lang kjede, som kan bli 20 - 30 meter lang, men bare 2 - 5 centimeter i bredden. Kolonien har en luftblære i den ene enden, og mindre blærer i kjeden. Kolonien er pelagisk og driver med havstrømmene. 

Hvert individ, eller zooid, er forsynt med rosa eller hvite tentakler. Med sine utstrakte tentakler, fulle av nesleceller, fanger de plankton og andre partikler. Tentaklene gir mennesker et smertefullt stikk ved berøring, og kan altså drepe fisk. 

Perlesnormaneter er utbredt i Stillehavet, Middelhavet og Atlanterhavet. I Norge ble de for første gang funnet i 1997, da mange tonn laks ble drept i et oppdrettsanlegg i Hordaland. Senere har den vært en årevis gjest ved våre kyster om høsten og vinteren. Den gjør ikke alltid skade av betydning, men i 2001 førte store mengder maneter til fiskedød i mange oppdrettsanlegg langs kysten, og særlig i Trøndelag. Det ble registret 600 tonn død laks.

www.fiskeridirektoratet.no/beredskapsportal/maneter

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.