Perlesnormanet
Av /Ocean Photo / Artsdatabanken.
Lisens: CC BY SA 4.0
Perlesnormanet
Av /Ocean Photo/Artsdatabanken.
Lisens: CC BY 4.0

Perlesnormanet er en art av kolonidannende blæremaneter. Den finnes ikke naturlig i Norge, men kan av og til komme drivende til norskekysten, hvor den noen ganger kan drepe fisk i oppdrettsanlegg.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Apolemia uvaria
Beskrevet av
(Lesueur, 1815)

Beskrivelse

Perlesnormaneter lever som maneter, og hvert enkelt individ, eller zooid, er festet sammen i en lang kjede. Kjeden kan bli 20 til 30 meter lang, men er bare 2 til 5 centimeter i bredden. Kolonien har en luftblære i den ene enden, og mindre blærer i kjeden. Kolonien er pelagisk og driver med havstrømmene.

Hver zooid er forsynt med rosa eller hvite tentakler, som er fulle av nesleceller. Disse brukes til å fange plankton og andre partikler. Tentaklene kan også drepe fisk, og gir et smertefullt stikk ved berøring hos mennesker.

Utbredelse

Perlesnormaneter er utbredt i Stillehavet, Middelhavet og Atlanterhavet. I Norge ble arten for første gang funnet i 1997, da mange tonn laks ble drept av en manet i et oppdrettsanlegg i Hordaland.

Senere har perlesnormanet vært en regelmessig gjest ved norskekysten om høsten og vinteren. Den gjør ikke alltid skade av betydning, men i 2001 førte store mengder maneter til fiskedød i mange oppdrettsanlegg langs kysten, særlig i Trøndelag. Til sammen ble det registret 600 tonn død laks.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

perlesnormanet
Apolemia uvaria
GBIF-ID
2264903

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg