Faktaboks

Dziga Vertov
David Abelevich Kaufman
Uttale
vˈertov
Født
2. januar 1896, Bialystok, Polen
Død
12. februar 1954, Moskva
Dziga Vertov, 1913
Dziga Vertov, 1913
Av /𝒲.

Dziga Vertov var en sovjetrussisk dokumentarfilmregissør. Han var grunnleggeren av den sovjetiske dokumentarfilmen, og bror av Boris Kaufman.

Vertov fikk i 1918, som 22-åring, ansvaret for sovjetstatens samlede produksjon av filmaviser. Han uttalte at filmen skulle brukes for å utvikle det kommunistiske mennesket, og at «alle innovasjoner i filmteknikken måtte tilpasses ønsket om å gjennomføre verdensrevolusjonen». For Vertov innebar denne parolen en uavbrutt eksperimentering med filmuttrykket.

Han laget to lengre filmer, Tsjelovek s kinoapparatom (Mannen med filmkameraet, 1929) og Tri Pesni o Lenine (Tre sanger om Lenin, 1934), hvorav særlig den første er blitt berømt.

Vertov utgav også filmtidsskrifter, blant annet Kino-Pravda («film-sannhet»), som var med å påvirke utviklingen av sovjetfilmen. I slutten av 1930-årene mistet han noe av sin status, men fortsatte å lage kompilasjonsfilmer og filmaviser frem til sin død.

Pseudonymet «Dziga Vertov» kan oversettes med «han som er i bevegelse».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg