Faktaboks

Per Kure
Født
28. september 1872, Moss
Død
8. mars 1945, Oslo
Virke
Elektrotekniker og næringslivsleder
Familie

Foreldre: Handelsmann Søren Kure (1840–1926) og Helene Roer (f. 1844).

Gift 1904 med Kitty Lovise Moe (f. 8.2.1876), datter av prost Lars Anton Moe (1842–1922) og Selma Caroline Frederikke Riiser (1846–96).

Brorsønn av Anne Kure (1845–1914).

Per Kure
Av /Oslo Museum.
Lisens: CC0 1.0
Sabotasje mot A/S Per Kure
Osvaldgruppen gjennomførte flere sabotasjeaksjoner mot virksomheter som produserte for den tyske okkupasjonsmakten. De gjennomførte blant annet sabotasjeaksjonen mot A/S Per Kure i mai 1944. Industribedriften på Hasle i Oslo produserte transformatorstasjoner, og i ettertid er Per Kure-aksjonen vurdert som den kanskje mest betydningsfulle industrisabotasjen som ble utført av noen norsk hjemmefrontgruppe under okkupasjonen.
Av /NTB Scanpix.

Per Kure var en norsk ingeniør og næringslivsleder som var en sentral person i den tiden elektrisk strøm ble innført i Norge.

Per Kure startet i 1897 en elektrisk installasjonsforretning i Kristiania, den første som solgte elektriske ovner i Norge. Fra 1911 produserte bedriften selv ovner og annet elektrisk utstyr. Etter første verdenskrig fusjonerte A/S Per Kure med Norsk Motor- og Dynamofabrikk, og Per Kure fortsatte som direktør for det nye selskapet, som senere skiftet navn til Elektra. Dette navnet beholdt selskapet frem til 1938, som da var blitt til en bedrift med 500 ansatte.

Under andre verdenskrig produserte A/S Per Kure transformatorer og annet utstyr til transformatorstasjoner og kraftverk, produkter som var svært viktige for den tyske okkupasjonsmakten. I mai 1944 ble mesteparten av anlegget sprengt i en sabotasjeaksjon utført av den kommunistiske sabotasjeorganisasjonen Osvaldgruppen. I ettertid er Per Kure-aksjonen vurdert som den kanskje mest betydningsfulle industrisabotasjen utført av noen norsk motstandsgruppe under okkupasjonen.

Etter andre verdenskrig overtok svenske ASEA etter hvert hele selskapet, men da under navnet ASEA-Per Kure. Først ved fusjonen EB/ABB i 1988 forsvant Kures navn fra selskapet. Transformatorproduksjonen på Hasle-fabrikken ble lagt ned i 1989.

Per Kure deltok aktivt i elektrisitets- og verkstedindustriens organisasjoner, blant annet som formann i Mekaniske Verksteders Landsforening og Norsk Elektroteknisk Forening. Han engasjerte seg dessuten sterkt for Teknisk Museum, og satt som museumsstiftelsens formann i ti år.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Per Kure

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg