Faktaboks

Pedro 1.

Dom Pedro 1. av Brasil, Dom Pedro 4. av Portugal

engelsk: Peter I

portugisisk: Pedro I do Brasil

fullt navn: Pedro de Alcântara Francisco António João Carlos Xavier de Paula Miguel Rafael Joaquim José Gonzaga Pascoal Cipriano Serafim

Født
12. oktober 1798, Queluz, Portugal
Død
24. september 1834, Queluz, Portugal
Pedro 1.
Av .

Pedro 1 var grunnlegger og første regent i Keiserdømmet Brasil fra 1822 til 1831.

Pedro var sønn av Johan 6 av Portugal, og dermed hertug av Bragança. Da Napoleon Bonaparte erobret Portugal i 1807, flyktet kongefamilien til den portugisiske kolonien Brasil. I 1815 fikk kolonien status som kongerike, og Pedro ble utnevnt til prins. I 1821 ble Johan 6 tvunget til å returnere til Portugal og etterlot sønnen som regent. Mange brasilianere fryktet at portugiserne ville gjeninnføre kolonistatus, og Pedro støttet uavhengighetsbevegelsen. 7. september 1822 erklærte han Brasils uavhengighet fra Portugal og etablerte et keiserrike med seg selv som første keiser.

Keiserens opprinnelige popularitet snudde raskt, av flere grunner. Han viste autoritære tendenser under utarbeidelsen av landets grunnlov, klarte ikke å forhindre tapet av Cisplatine-provinsens (dagens Uruguay), var sterkt imot slaveri og forsøkte å stanse den afrikanske slavehandelen, samtidig som han var litt for engasjert i portugisiske anliggender. Da Johan 6 døde i 1826 arvet Pedro 1 også den portugisiske kronen. Han var i kort tid både keiser av det brasilianske keiserdømmet og konge av Portugal som Pedro 4, men keiserens styring i begge land var uakseptabel for brasilianerne, og Pedro avsto kronen til sin datter Maria da Gloria samme år.

Etter voldsomme stridigheter med det brasilianske parlamentet abdiserte Pedro 1 og overdro tronen til sin fem år gamle sønn Pedro 2 i 1831. Pedro seilte til Europa, jaget bort sin reaksjonære bror Dom Miguel fra den portugisiske tronen og gjeninnsatte sin datter, som han ble regent for. Få måneder etter å ha lyktes i oppdraget døde han av tuberkulose.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg