Faktaboks

Miguel 1.

Mikael 1., Michael 1.

Dom Miguel

Fullt navn: Miguel Maria do Patrocínio João Carlos Francisco de Assis Xavier de Paula Pedro de Alcântara António Rafael Gabriel Joaquim José Gonzaga Evaristo

Uttale
migˈel
Født
26. oktober 1802, Lisboa, Portugal
Død
14. november 1866, Esselback, Württemberg, Tyskland
Miguel 1., 1827
Miguel 1., 1827
Av /Palácio Nacional de Queluz, Lisboa 𝒲.

Miguel 1. var portugisisk konge fra 1828 til 1834. Han var tredje sønn av Johan 6. og Carlota av Spania.

Miguel levde i eksil i Brasil ved den franske invasjonen i 1807, under Napoleonskrigene. Etter hjemkomsten i 1821 var han leder for den klerikale og reaksjonære politiske fløyen, og ledet en antikonstitusjonell oppstand i 1823–1824, men ble slått og forvist. I 1827 ble han utnevnt til regent av sin eldre bror Pedro, keiser av Brasil, som hadde frasagt seg tronen til fordel for sin datter Maria 2. da Gloria, som Dom Miguel hadde lovet å gifte seg med.

I 1828 lot Miguel seg imidlertid utrope til konge, oppløste parlamentet og innførte et despotisk styre. Etter seks år med opprør og borgerkrig ble han fordrevet av broren Pedro med britisk og fransk hjelp, og han levde siden i eksil.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg