PFAS er en gruppe kjemiske forbindelser som har flere nyttige egenskaper og har blitt brukt i mange sammenhenger, men som har vist seg å være skadelige for dyr og mennesker. Mange av dem har derfor blitt forbudt å bruke. Kjemisk sett er PFAS forbindelser der hydrogenatomer i en alkylgruppe i molekylet har blitt byttet ut med fluoratomer, det vil si at en eller flere CH2-grupper er erstattet med en CF2- grupper eller en CH3-gruppe er erstattet med en CF3-gruppe.

Faktaboks

Uttale

pefas

Etymologi

forkortelse for per-og polyfluorerte alkyl-stoffer

Også kjent som

per- og poly-fluor-alkyl-stoffer

Bruk

Forbindelser med mange CF2- og CF3-grupper er både vann- og fettavstøtende. De har derved mange nyttige egenskaper som har funnet praktisk anvendelse i blant annet stekepanner med teflonbelegg, i skismøring, i brannskum, som impregneringsstoffer for tekstiler og ved fremstilling av halvlederkomponenter.

Skadevirkninger

Bindinger mellom karbon og fluor er svært stabile, både kjemisk og biologisk, og PFAS brytes derfor langsomt ned i naturen. Derfor vil disse stoffene lett samles opp i miljøet. Det er dessuten vist at mange av dem kan ha uheldig virkning på mennesker og dyrs helse. Derfor har flere klasser PFAS blitt forbudt gjennom internasjonale avtaler. Takket være disse forbudene og en stadig økende bevissthet rundt bruken, har en registrert nedgang i konsentrasjonen av PFAS i miljøet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg