Osvald Harjo

Faktaboks

Osvald Harjo
Født
30. september 1910, Sør-Varanger
Død
20. april 1993, Oppegård
Osvald Harjo. Foto 1958.
Av /Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Osvald Harjo var en norsk motstandsmann av finsk avstamning.

Harjo, som var kommunist, flyktet høsten 1940 over Fiskerhalvøya til Sovjetunionen. Der ble han rekruttert av den sovjetiske etterretningstjenesten, og høsten 1941 sendt tilbake til Pasvik for å drive spionasje mot den tyske militære virksomheten i Øst-Finnmark.

I august 1942 ble Harjo arrestert av Gestapo, men omkring to måneder senere klarte han å rømme fra fengselet å ta seg tilbake til Sovjetunionen. Her ble Harjo arrestert og anklaget for å være tysk spion. I mai 1944 ble han kjent skyldig og idømt til 15 års straffearbeid. Harjo tilbrakte flere år i ulike arbeidsleire før han ble løslatt i desember 1955. Det skjedde etter at statsminister Einar Gerhardsen på vegne av den norske regjeringen hadde tatt opp saken under sitt besøk i Sovjetunionen.

Harjo utgav boken Moskva kjenner ingen tårer i 1956. Boken var et bittert oppgjør med den brutale og vilkårlig behandlingen han var blitt utsatt for, og dernest et krast angrep på den kommunistiske ideologien som lå til grunn det inhumane og totalitære sovjetregimet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg