Oscar Peterson

Faktaboks

Oscar Peterson
Oscar Emmanuel Peterson
Uttale
pˈi:təsn
Født
15. august 1925, Montreal
Død
23. desember 2007, Missisauga, Ontario

Oscar Peterson. Foto fra 1970.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Oscar Peterson var en kanadisk jazzmusiker, pianist og komponist.

Han ble lansert i USA gjennom en konsert i New Yorks Carnegie Hall i 1949, og telte siden blant jazzens fremste navn. Gjennom mange år, fra 1959 til 1965, ledet han en egen trio med Ray Brown på bass og Ed Thigpen på trommer. Senere hadde han blant annet et langvarig samarbeid med den danske bassisten Niels-Henning Ørsted Pedersen.

Fra tidlig i 1970-årene spilte han også solokonserter og var solist med symfoniorkestre. I løpet av karrieren spilte han også i ulike sammenhenger med en lang rekke av jazzens øvrige ledende skikkelser, fra Louis Armstrong, Charlie Parker og Ella Fitzgerald til nyere stjerner som Roy Hargrove.

Peterson hadde en rik musikalsk fantasi og dessuten en blendende teknikk, som åpnet for kritikk fra enkelte hold om ensidig vekt på det virtuose. Trass i dette holdes han av mange for å være en av jazzhistoriens fremste pianister. Petersen spilte en rekke ganger i Norge gjennom hele sin karriere.

Utvalgte album

  • Night Train (1962)
  • The Trio (1973)
  • A Tribute to My Friends (1983)
  • Last Call at the Blue Note (1990)
  • Oscar Peterson Meets Roy Hargrove and Ralph Moore (1996)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (3)

skrev Håkon Kvamme

Jeg mener at "Tribute to my friends" ikke er korrekt platetittel. Det skal være "Exclusively for my friends". Det er en serie på 6 LP-plater, hvor plate nr 1 kom i 1968 (ikke 1983). Serien ble gitt ut på nytt på CD i 2003.Hilsen Håkon Kvamme

svarte Arne Forsgren

Helt korrekt albumtittel er A Tribute to My Friends. Se f.eks. her: http://allmusic.com/cg/amg.dll?p=amg&sql=10:dxftxqrgldaeVennlig hilsenArne Forsgren

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg