Orion - stjernebilde

Stjernebildet Orion. De tre stjernene som ligger på rad i sentrum av bildet er Orions belte. Den lyssterke gule stjernen i øvre venstre del av stjernebildet er stjernen Betelgeuse.
Orion av . CC0 1.0

Jegeren Orion kjemper mot Taurus. Tegning fra Hevelius' himmelatlas, Uranographia, fra 1687. Stjernene på Orions skuldrer er Betelgeuse og Bellatrix. Særlig iøynefallende er de tre lyse stjernene som ligger på rad og markerer Orions belte.

av . Begrenset gjenbruk

Orion er et stjernebilde omkring himmelekvator, og er et av de vakreste stjernebildene på vår- og vinterhimmelen. Stjernebildet er oppkalt etter jegeren Orion fra gresk mytologi.

Faktaboks

Også kjent som
latin Orion
forkortelse Ori

Stjernene på Orions «skuldre» er Betelgeuse og Bellatrix. I «kneet» er en annen klar stjerne, Rigel. De tre lyse stjernene δ, ε og φ ligger nær hverandre på rad og utgjør Orions belte (også kalt Jakobsstaven). Under disse er en lysende stjernetåke, Oriontåken, som er svakt synlig med det blotte øye.

Orion er et av de opprinnelige 48 stjernebilder som ble opptegnet av Klaudios Ptolemaios i Almagest.

De klare stjernene Capella (i Kusken), Castor, Pollux (Tvillingene), Procyon (Lille hund), Sirius (Store hund), Rigel (Orion) og Aldebaran (Tyren) danner en ellipse på himmelen. Sirius, Betelgeuse, El Nath (β i Tyren) og Capella danner den store aksen i ellipsen.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg