Orion - stjernebilde

Stjernebildet Orion. De tre stjernene som ligger på rad i sentrum av bildet er Orions belte. Den lyssterke gule stjernen i øvre venstre del av stjernebildet er superkjempestjernen Betelgeuse.
Av .
Lisens: CC0 1.0

Orion slik den fremstår på nattehimmelen. Hvordan linjene i et stjernebilde tegnes kan variere mellom ulike kilder. De mest lyssterke stjernene er markert.

Av /Norsk tilpasning: Maria Hammerstrøm.
Lisens: CC BY SA 3.0

Jegeren Orion kjemper mot Taurus. Tegning fra Hevelius' himmelatlas, Uranographia, fra 1687. Stjernene på Orions skuldrer er Betelgeuse og Bellatrix. Særlig iøynefallende er de tre lyse stjernene som ligger på rad og markerer Orions belte.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Orion er et stjernebilde omkring himmelekvator, og er et av de vakreste stjernebildene på vår- og vinterhimmelen. Stjernebildet er oppkalt etter jegeren Orion fra gresk mytologi.

Faktaboks

også kjent som:
latin Orion
forkortelse Ori

Stjernene på Orions «skuldre» er Betelgeuse og Bellatrix. I «kneet» er en annen klar stjerne, Rigel. De tre lyse stjernene Alnitak, Alnilam og Mintaka ligger nær hverandre på rekke og utgjør Orions belte, kjent som Gállábártni på samisk. Under disse fins det en lysende emisjonståke, Oriontåken, som er svakt synlig med det blotte øye.

De klare stjernene Capella (i Kusken), Castor og Pollux (i Tvillingene), Procyon (i Lille hund), Sirius (i Store hund), Rigel (i Orion) og Aldebaran (i Tyren) danner en ellipse på himmelen. Sirius, Betelgeuse, El Nath (i Tyren) og Capella danner den store aksen i ellipsen.

Orion er et av de opprinnelige 48 stjernebildene som ble opptegnet av Klaudios Ptolemaios i Almagest.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg