Betelgeuse

Stjernen Betelgeuse, observert med Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA). Bildet ble offentliggjort juni 2017.
.
Lisens: CC BY 4.0

Artikkelstart

Betelgeuse er den nest mest lyssterke stjernen i stjernebildet Orion. Betelgeuse er en rød superkjempe med radius omtrent 700-900 ganger Solens radius og masse mellom 16,5 og 19 ganger Solens masse. Den er en variabel stjerne med en tilsynelatende størrelsesklasse (mål for lysstyrke) som varierer mellom 0,2 og 1,5. Variasjoner i stjernens lysstyrke ble beskrevet av astronomen John Herschel allerede i 1846.

Faktaboks

Uttale
-gˈøsə
Etymologi
av arabisk Ibt-al-djausa, ‘kjempens skulder’
Også kjent som

α Orionis

Fra oktober 2019 til begynnelsen av januar 2020 ble stjernens lysstyrke redusert med en faktor på 2,5. Dens tilsynelatende størrelsesklasse endret seg da fra 0,5 til 1,5, og Betelgeuse endret seg da fra å være den 10. mest lyssterke stjernen på himmelen til å bli bare den 23. mest lyssterke. Avstanden til Betelgeuse er mellom 500 og 600 lysår.

Stjernen Betelgeuse er i den siste fasen av sitt liv selv om den bare er omtrent 10 millioner år gammel. Den kommer etter hvert til å eksplodere som en supernova. Når det skjer, vil eksplosjonen være synlig fra Jorden, selv i dagslys. Astronomene vet ikke når stjernen vil eksplodere. Et estimat er at det kan skje om rundt 100 000 år, men det kan også være flere hundre tusen år til. Eksplosjonen vil ikke utgjøre noen fare for oss på Jorden.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Per Michaelsen

Er ikke avstanden til Betelgeuse ca 600 lysår ...?

svarte Rolf Stabell

Hei!Du har helt rett. Den oppgitte avstanden er feil. Hvordan feilen har snaket seg inn, aner jeg ikke.Forskjellige metoder for avstandsberegning gir forskjellige svar,Men de ligger mellom ca. 500 og ca. 650 lysår. Jeg skal rette avstanden til ca. 600 lysår.Takk skal du ha.Vennlig hilsen,Rolf Stabell

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg