Betelgeuse

Stjernen Betelgeuse, observert med Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA). Bildet ble offentliggjort juni 2017.
av . CC BY 4.0

Betelgeuse er den nest mest lyssterke stjernen i stjernebildet Orion. Betelgeuse er en rød superkjempe med radius omtrent 1400 ganger Solens radius. Den er en av de største stjernene astronomer vet om. Avstanden til Betelgeuse er omtrent 600 lysår. Betelgeuse har tilsynelatende størrelsesklasse 0,7.

Faktaboks

Uttale
-gˈøsə
Etymologi
av arabisk Ibt-al-djausa, ‘kjempens skulder’
Også kjent som

α Orionis

Stjernen Betelgeuse er i den siste fasen av sitt liv. Den kommer etter hvert til å eksplodere som en supernova. Når det skjer, vil eksplosjonen være synlig fra Jorden, selv i dagslys. Astronomene vet ikke når stjernen vil eksplodere, men et estimat er at det kan være omtrent 100 000 år til. Eksplosjonen vil ikke utgjøre noen fare for oss på Jorden.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Per Michaelsen

Er ikke avstanden til Betelgeuse ca 600 lysår ...?

svarte Rolf Stabell

Hei!Du har helt rett. Den oppgitte avstanden er feil. Hvordan feilen har snaket seg inn, aner jeg ikke.Forskjellige metoder for avstandsberegning gir forskjellige svar,Men de ligger mellom ca. 500 og ca. 650 lysår. Jeg skal rette avstanden til ca. 600 lysår.Takk skal du ha.Vennlig hilsen,Rolf Stabell

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg