Omurbek Tekebajev

Faktaboks

Omurbek Tekebajev

Omurbek Tsjirkesjovitsk Tekebajev

Født
22. desember 1958, Akman, Bazar-Korgon, Jalalabad fylke, Kirgisistan

Artikkelstart

Omurbek Tekebajev, kirgisisk politiker som kommer fra Jalalabad fylke, sør i Kirgisistan. Siden 1990-årene har han vært en fremstående opposisjonspolitiker i landet. Han stilte til presidentvalg i 1995, 2000 og 2017.

Tekebajev er leder for det politiske partiet Ata-Meken. Han var i konflikt med tidligere presidenter Askar Akajev og Kurmanbek Bakijev. I 2006 ble heroin plantet i Tekebajevs bagasje under en reise til Warszawa. Han posisjonerte seg også i opposisjon til Kirgisistans forrige president, Almazbek Atambajev. Tekebajev ble arrestert under korrupsjonsanklager den 27. februar 2017 da han vendte hjem til Bisjkek fra en OSSE-konferanse i Wien. 16. august 2017 ble han dømt til 8 års fengsel.

I desember 2018 sa president Sooronbaj Zjejenbekov til kirgisisk presse at han ikke kan påvirke rettslige avgjørelser i Kirgisistan, men at han er villig til å vurdere benådning om Tekebajev selv ber om dette. Tidligere president Roza Otunbajeva har gjentatte ganger sagt at Tekebajev bør løslates.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg