Askar Akajev (t.v.) på møte med tidligere president i USA, George W. Bush i Det hvite hus 23. september 2002. Foto: Det hvite hus, (via Wikimedia Commons), tilgjengelig som offentlig eiendom (public domain).

. fri

Askar Akajevitsj Akajev, kirgisisk politiker, president i Kirgisistan 1990–2005.

Akajev var medlem av det sovjetiske kommunistpartiet fra 1981-91, da Kirgisistan var en del av Sovjetunionen. Han var leder av det kirgisiske vitenskapsakademiet 1987–89.  I 1990 ble han innvalgt i Kirgisistans øverste sovjet og valgt til forsamlingens president. 

Da Kirgisistan ble uavhengig i 1991 ble Akajev valgt til landets president ved direkte valg. Han ble siden gjenvalgt i 1995 og 2000. 

Populariteten hans sank imidlertid; av kritikere ble han anklaget for korrupsjon og valgfusk, og for å undertrykke opposisjonen og media. I 2002 førte politisk uro og protester til krav i befolkningen om at Akajev måtte trekke seg. I en kontroversiell folkeavstemning i februar 2003 fikk han både flertallets støtte til å fortsette ut perioden, og gjennomslag for forfatningsreformer som gir presidenten utvidet makt. I juni 2003 vedtok parlamentet en lov som gav Akajev livslang immunitet mot rettslig forfølgelse.

Etter valget på ny nasjonalforsamling i 2005 oppstod det voldsomme uroligheter, og 24. mars flyktet Akajev med sin familie til Moskva. 4. april sa han offisielt fra seg presidentvervet.

Akajev har i flere intervjuer anklaget amerikanske myndigheter og ikke-statlige organisasjoner for å ha planlagt revolusjonen i Kirgisistan i 2005.

Han arbeider i dag som professor ved Statsuniversitetet i Moskva.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.