Askar Akajev (til venstre) på møte med tidligere president i USA, George W. Bush i Det hvite hus 23. september 2002.

Akajev og Bush av Det hvite hus. fri

Askar Akajevitsj Akajev, kirgisisk politiker. Han var president i Kirgisistan i 1990–2005.

Akajev var medlem av det sovjetiske kommunistpartiet fra 1981-1991, da Kirgisistan var en del av Sovjetunionen. Han var leder av det kirgisiske vitenskapsakademiet i 1987–1989. I 1990 ble han innvalgt i Kirgisistans øverste sovjet og valgt til forsamlingens president.

Da Kirgisistan ble uavhengig i 1991 ble Akajev valgt til landets president ved direkte valg. Han ble siden gjenvalgt i 1995 og 2000.

Populariteten hans sank imidlertid; av kritikere ble han anklaget for korrupsjon og valgfusk, og for å undertrykke opposisjonen og media. I 2002 førte politisk uro og protester til krav i befolkningen om at Akajev måtte trekke seg. I en kontroversiell folkeavstemning i februar 2003 fikk han både flertallets støtte til å fortsette ut perioden, og gjennomslag for forfatningsreformer som gir presidenten utvidet makt. I juni 2003 vedtok parlamentet en lov som gav Akajev livslang immunitet mot rettslig forfølgelse.

Etter valget på ny nasjonalforsamling i 2005 oppstod det voldsomme uroligheter, og 24. mars flyktet Akajev med sin familie til Moskva. 4. april sa han offisielt fra seg presidentvervet.

Akajev har i flere intervjuer anklaget amerikanske myndigheter og ikke-statlige organisasjoner for å ha planlagt revolusjonen i Kirgisistan i 2005.

Han arbeider i dag som professor ved Statsuniversitetet i Moskva.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.