Okkupasjonskontoen er en konto som ble opprettet av de tyske okkupasjonsmyndighetene i Norge i 1940 for opptak av kreditt i Norges Bank.

Faktaboks

Uttale
okkupasjˈonskontoen

De tyske myndighetene hevet i 1940–1945 i alt 11 003 millioner kroner på denne kontoen til dekning av utgifter i Norge. Som motpost ble det oppført et tilsvarende tilgodehavende for Norges Bank i Deutsche Reichs-Kreditkasse i Berlin.

Okkupasjonskontoen utgjorde ved frigjøringen i 1945 8,1 milliarder kroner. Det ble senere avbetalt omtrent 2,5 milliarder kroner, vesentlig ved hjelp av midler fra Marshall-hjelpen.

I 1958 overtok Finansdepartementet Okkupasjonskontoen mot avståelse av obligasjoner til Norges Bank for 105 millioner kroner, mens resten av fordringen på 5545 millioner kroner ble oppført som et tilgodehavende for Norges Bank under betegnelsen Statens konsoliderte konto.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg