Odd Hoftun

Faktaboks

Odd Hoftun
Født
27. desember 1927

Odd Hoftun var en norsk misjonær og sivilingeniør som er kjent for sitt arbeid med utbygning av vannkraft i Nepal. Han arbeidet for Den norske Tibetmisjon fra 1958 til 1995. Hoftun var også involvert i å bygge opp industri, en yrkesskole i Butwal og et sykehus i Tansen. Han fikk anerkjennelse for sin innsats fra den nepalske kongen. I Norge ble han utnevnt til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske Fortjenstorden.

Norsk støtte

I 1964 var Hoftun i Norge og organiserte støtte gjennom organisasjonen Kristne Ingeniører og Arkitekter (KRIA) og andre kontakter. Hoftun hadde mange kontakter innen tekniske miljøer og vannkraft. Han organiserte innsamling av brukt teknisk utstyr til utbygning av vannkraft og fikk sendt dette kostnadsfritt med skip til India.

Vannkraft, infrastruktur og utdanning

Vannkraftutbyggingen inkluderte også utdannelse av teknisk personell for å drive kraftstasjoner, bygge ut ledningsnett og annen infrastruktur. Det ble utviklet studier ved Universitet i Katmandu og samarbeidet med NTNU om kvalifisering av personell. Utbygningen av vannkraft førte også til tilgang til på elektrisk kraft som muliggjorde irrigasjon i landbruket og etablering av industri og annen virksomhet. Hoftun var engasjert i etablering av flere bedrifter.

Yrkesmisjon

Hoftun ble en viktig skikkelse innen misjonen. Han drev det som fikk navnet yrkesmisjon. Han spredte kristendommen ved å yte praktisk bistand og tilføre Nepal kompetanse som det var behov for. Dette muliggjorde at han fikk kontakt med mennesker av ulik religiøs og politisk overbevisning. Misjonsorganisasjonen Den norske Tibetmisjon som fra 2010 fikk navnet HimalPartner har fortsatt arbeidet med yrkesmisjon innen flere områder.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Hoftun, Odd (1963). Fjelllandet Nepal. Oslo: Land og Kirke
  • Matre, E. (1997). Yrkesopplæring i utviklingsland. Et case study av Butwal Thecnical Institute i Nepal, Hovedfagsoppgave. Oslo: Universitet I Oslo
  • Parent, Katherine McNaughton (2011). Working Witness. Community reflections on mission in work and deed in Nepal in the Norwegian Mission HimalPartners Magazine Tibetaneren. Master Thesis. Stavanger: School of Missions and Theology.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg