Mirek Topolánek

Faktaboks

Mirek Topolánek
Født
15. mai 1956, Vsetín

Artikkelstart

Mirek Topolánek er en tsjekkisk konservativ politiker og ingeniør.

Han var aktiv i Borgerforum foran regimeskiftet i 1989. Fra 1994 var han medlem av det konservative partiet ODS, og partileder fra 2002. Topolánek var medlem av nasjonalforsamlingen fra 1996, og statsminister i Tsjekkia i 2006 til 2009.

Valget i juni 2006 ga ikke flertall for noen av de opplagte regjeringsalternativene, men ODS ble knepent største parti med 35,3 prosent av stemmene. Etter langvarige regjeringsforhandlinger ble Topoláneks mindretallsregjering innsatt i september. Regjeringen tapte imidlertid en tillitsvotering i nasjonalforsamlingen i oktober, noe som igjen førte til regjeringskrise og nye forhandlinger.

Først i januar 2007 ble Mirek Topolaneks nye regjering utnevnt av president Václav Klaus. Den led imidlertid en rekke nederlag og etablerte seg aldri som et styringsdyktig instrument. Topolánek gikk av våren 2009 etter å ha blitt felt av et mistillitsvotum, og gikk deretter over i stillinger i næringslivet. Han stilte som kandidat ved presidentvalget i 2017, og oppnådde 4,3 prosent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg