Václav Klaus, tsjekkisk politiker og økonom, president 2003 − 2013. Klaus studerte i Italia og USA, og vendte hjem under Praha-våren 1968. Jobbet seinere i Nasjonalbanken, og begynte å forske ved Vitenskapsakademiets Prognoseinstitutt i 1987. Prognoseinstituttet var klart og entydig reformorientert, og knyttet an til perestrojka i Sovjetunionen.     

Etter omveltningene i november 1989, ble Klaus medlem av den tsjekkoslovakiske regjeringen fra desember 1989, finansminister 1990–92. 

Klaus var en av de ledende i Borgerforum ved kommuniststyrets sammenbrudd i november 1989. Det demokratiske borgerpartiet (ODS) ble grunnlagt 1991 med utgangspunkt i en av fløyene Borgerforum, og Klaus ble valgt til partileder. Etter gjentatte valgnederlag mot sosialdemokratene trakk han seg som leder i 2002. 

I perioden 1992 −97 var han statsminister og arbeidet for en radikal overgang til markedsøkonomi, som likevel i praksis ble foretatt gradvis og velordnet. Klaus arbeidet for tsjekkisk medlemskap i OECD og forberedte søknaden om EU-medlemskap.

Han var fungerende president en kort periode 1993. 1998–2002 var han president i parlamentet. 2003 ble han etter tre valgomganger valgt til Tsjekkias president etter Václav Havel. Fram til 2013 var Klaus landets president, valgt av nasjonalforsamlingen, men måtte se seg slått Miloš Zeman i 2013.

Klaus regnes sammen med sin slovakiske motpart Vladimír Mečiar som en av hovedmennene bak oppløsningen av den tsjekkoslovakiske føderalstaten i 1993. Klaus har vært en markert politiker med kontroversielle standpunkter, blant annet om videre EU-integrasjon, som han avviser med markedsliberale argumenter. Han anser ikke klimaendring for å være noen alvorlig trussel.   

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.