Václav Klaus, tsjekkisk politiker og økonom, president 2003 − 2013. Klaus studerte i Italia og USA, og vendte hjem under Praha-våren 1968. Jobbet seinere i Nasjonalbanken, og begynte å forske ved Vitenskapsakademiets Prognoseinstitutt i 1987. Prognoseinstituttet var klart og entydig reformorientert, og knyttet an til perestrojka i Sovjetunionen.     

Etter omveltningene i november 1989, ble Klaus medlem av den tsjekkoslovakiske regjeringen fra desember 1989, finansminister 1990–92. 

Klaus var en av de ledende i Borgerforum ved kommuniststyrets sammenbrudd i november 1989. Det demokratiske borgerpartiet (ODS) ble grunnlagt 1991 med utgangspunkt i en av fløyene Borgerforum, og Klaus ble valgt til partileder. Etter gjentatte valgnederlag mot sosialdemokratene trakk han seg som leder i 2002. 

I perioden 1992 −97 var han statsminister og arbeidet for en radikal overgang til markedsøkonomi, som likevel i praksis ble foretatt gradvis og velordnet. Klaus arbeidet for tsjekkisk medlemskap i OECD og forberedte søknaden om EU-medlemskap.

Han var fungerende president en kort periode 1993. 1998–2002 var han president i parlamentet. 2003 ble han etter tre valgomganger valgt til Tsjekkias president etter Václav Havel. Fram til 2013 var Klaus landets president, valgt av nasjonalforsamlingen, men måtte se seg slått Miloš Zeman i 2013.

Klaus regnes sammen med sin slovakiske motpart Vladimír Mečiar som en av hovedmennene bak oppløsningen av den tsjekkoslovakiske føderalstaten i 1993. Klaus har vært en markert politiker med kontroversielle standpunkter, blant annet om videre EU-integrasjon, som han avviser med markedsliberale argumenter. Han anser ikke klimaendring for å være noen alvorlig trussel.   

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.