Václav Klaus

Faktaboks

Václav Klaus
Født
19. juni 1941
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Václav Klaus, tsjekkisk politiker og økonom, og president i Tsjekkia fra 2003 til 2013.

Klaus regnes sammen med sin slovakiske motpart Vladimír Mečiar som en av hovedmennene bak oppløsningen av den tsjekkoslovakiske føderalstaten i 1993. Klaus har vært en markert politiker med kontroversielle standpunkter, blant annet om videre EU-integrasjon, som han avviser med markedsliberale argumenter. Han anser ikke klimaendring for å være noen alvorlig trussel. Han har argumentert for at krisen i Øst-Ukraina ikke skyldes russisk, men vestlig politikk, og deltok i 2016 på landsmøtet i Alternative für Deutschland, hvor han erklærte seg som tilhenger.

Tidlig karriere

Klaus studerte i Italia og USA, og vendte hjem under Praha-våren 1968. Han jobbet seinere i den tsjekkoslovakiske nasjonalbanken, og begynte å forske ved Vitenskapsakademiets Prognoseinstitutt i 1987. Prognoseinstituttet var klart og entydig reformorientert, og knyttet an til perestrojka i Sovjetunionen.

Etter omveltningene i november 1989, ble Klaus medlem av den tsjekkoslovakiske regjeringen fra desember 1989. Han var finansminister fra 1990 til 1992.

Klaus var en av de ledende i Borgerforum ved kommuniststyrets sammenbrudd i november 1989. Det demokratiske borgerpartiet (ODS) ble grunnlagt 1991 med utgangspunkt i en av fløyene Borgerforum, og Klaus ble valgt til partileder. Etter gjentatte valgnederlag mot sosialdemokratene trakk han seg som leder i 2002.

Statsminister og president

I perioden 1992−1997 var Klaus statsminister og arbeidet for en radikal overgang til markedsøkonomi, som likevel i praksis ble foretatt gradvis og velordnet. Klaus arbeidet for tsjekkisk medlemskap i OECD og forberedte søknaden om EU-medlemskap.

Han var fungerende president en kort periode i 1993, og i 1998–2002 var han president i parlamentet. I 2003 ble han etter tre valgomganger valgt til Tsjekkias president etter Václav Havel. Fram til 2013 var Klaus landets president, valgt av nasjonalforsamlingen, men måtte se seg slått Miloš Zeman i 2013.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg