Skjermskudd av landingssiden

Nupedia var et amerikansk internett-leksikon, som ble grunnlagt av Jimmy Wales (født 1966) med Larry Sanger (født 1968) som sjefredaktør. Leksikonet var tilgjengelig fra mars 2000 til september 2003. I dag er det først og fremst kjent som forløperen til Wikipedia.

Nupedias ambisjoner var skyhøye. Wales ville lage verdens største internasjonale fagfellevurderte leksikon, og etterlyste skribenter, redaktører og fagfeller, programmerere og oversettere. Planen var at dette med tiden også skulle publiseres på fransk, portugisisk, tysk, spansk og italiensk. Redaksjonen appellerte til «ditt engasjement» når de rettet seg mot akademikere og fagfolk. Til gjengjeld tilbød Nupedia en plattform der fagfolk kunne få sin kunnskap spredt og tilgjengeliggjort for alle via internett. Innholdet ble gitt fri brukslisens, det vil si fri gjenbruk.

Nupedia var tenkt som et tradisjonelt leksikon, med redaksjonelt ansvar. Det springende punkt var artiklenes omfattende fagfellevurdering. Dette tok tid, og kun et tyvetalls artikler ble publisert på Nupedia.

Allerede året etter etablerte Wales sideprosjektet Wikipedia, som en sluse for å få inn brukergenerert innhold. Wikipedia var i motsetning til Nupedia basert på wiki-modellen: en samskriving av artikler på nett, uten redaksjonelt overansvar og fagfellevurderinger. Det var en langt enklere og mindre byråkratisk modell, som raskt trakk til seg skrevne og publiserte tekster.

Nupedia-modellen lyktes ikke med å trekke til seg innhold, og ble raskt utkonkurrert av Wales sitt eget sideprosjekt Wikipedia.

Nupedia.com ble lagt ned den 26. september 2003, og artiklene derfra tatt opp i Wikipedia.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg