Norwich (by i Storbritannia)

Artikkelstart

Norwich er en by i Storbritannia, England, adminstrasjonssentrum i det administrative og historiske grevskapet Norfolk, ved elven Yare, 30 kilometer fra kysten. Byen hadde 132 512 innbyggere ved folketellingen i 2011. Den har et areal på 39 kvadratkilometer.

Faktaboks

Uttale
nˈåridʒ

Bybeskrivelse

Norwich er den mest komplette middelalderbyen i England, med brosteinsbelagte gater, tallrike gamle kirker, bindingsverkshus, den normanniske borgen Norwich Castle som nå er museum og kunstgalleri og elven Wensumm som slynger seg gjennom sentrum. Katedralen i byen ble bygget i 1096–1145 og har en rekke senere tillegg. Blant annet er spiret, som er er 96 meter høyt og dermed et av de høyeste i England, fra 1490. Byen er anglikalsk bispesete.

Norwich har to universiteter; University of East Anglia fra 1964 og Norwich University of the Arts, grunnlagt i 1845 som Norwichh School of Design.

Historie og næringsliv

Norwich var allerede på 1000-tallet en viktig by, og flamsk innflytting gjorde den på 1300-tallet til et sentrum for ullvarefremstilling. Fram til 1700-tallet var Norwich en av de mest velstående provinsbyene i England, bare overgått av Bristol og York. Velstanden baserte seg på ullindustrien og vises blant annet i det høye antallet kirker fra denne perioden.

Den industrielle revolusjonendret ikke Norwich like mye som byene i nord, men næringslivet her dreide over til skotøyproduksjon, som fortsatt finnes.

Coleman's sennep ble grunnlagt i Norwich i 1814. Norwich led betydelig skade i april 1942 under andre verdenskrig.

I dag dominerer grossisthandel, næringsmiddelproduksjon, finansvirksomhet, turisme og kompetansedrevne næringer. Samtidig er Norwich et av Englands største markeder for kveg, korn og grønnsaker, og et sentrum for shopping og underholdning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg