Faktaboks

Offisielt navn
Norske Industriartikler A/S
Organisasjonstype

aksjeselskap

Stiftet
1932
Kontorstol
Helsa-stol fra tidlig 1930-årene.

Norske Industriartikler A/S var en norsk produsent av stoler. Firmaet ble etablert i 1932, og hadde stor produksjon av arbeidsstoler i stålrør. Den viktigste merkevaren var den såkalte Helsa-stolen.

Etablering

Norske Industriartikler A/S ble etablert i 1932. Aksjekapitalen var 5000 kroner. I selskapets styre satt Aage Biering, Carl Dietrichson og Albert Schamaun.

Firmaets formål var å produsere den såkalte Helsa-stolen, en regulerbar kontor- og arbeidsstol. Patent ble tatt på stolens høydeinnstilling. Etterpå begynte fabrikasjonen på A/S National Industris fabrikk i Drammen, mens stolene ble satt sammen på firmaets monteringsverksted i Oslo.

Fra 1936 hadde Norske Industriartikler et spesialverksted for metall- og stålarbeider. Stolene ble laget i brennlakkerte stålrør. Samtidig knyttet de til seg et moderne snekkerverksted.

Helsa-stolen

Produktinformasjon
Bilde fra brosjyre over Norske Industriartiklers Helsa-stolen av type SF og SA fra midten av 1930-årene.
Produktinformasjon

Helsa-stolen var en gruppe stoler med svingbar funksjon på kulelager som er regulerbare i høyden og med stillbart ryggstø og sittevennlig sete. Stolene var et produkt av funksjonalismens tankegods, med en form tilpasset brukervennlighet, heller enn et outrert utseende.

I et hefte for Helsa-stolen fra 1930-årene ble det fortalt at «trettheten er en følge av sløseri med bevegelser og misbruk av krefter og det er derfor industriens og erhvervslivets hovedopgave å økonomisere kreftene og komme det unødige sløseri tillivs.»

I 1937 hadde firmaet rundt 25 ansatte, en omsetning på 240 000 kroner og en fabrikasjon av 3000 Helsa-stoler.

Henrik Seyffarth

I 1940 skrev legen Henrik Seyffarth på oppdrag for Norske Industriartikler publikasjonen Hvordan skal vi sitte? Utgangspunkt var skoleelevenes dårlige holdning. Han mente at skylden lå i barneårenes «misbruk av ryggen og dens muskler ved gal sittestilling på skolen og under lekselesing hjemme.» Fra 1940-årene hadde Seyffarth uttalt seg om plager i muskel- og skjelettsystemet. Sentralt i hans metodikk var hensiktsmessig muskelbruk og variert belastning.

Typisk for tidens skole var den gammeldagse skolepulten der barnet var låst til én sittestilling. Seyffarth mente at en stillbar stol og stillbar pult var det beste redskapet for å gi barna en god sittestilling. Han forklarte også hvordan brukeren skal sitte korrekt for å skape minst mulig belastning på armer, rygg og skuldre.

Andre produkter og konkurs

Stol
Gjermund Barstads stol for Norske Industriartikler kom på markedet cirka 1953.

I 1950-årene og utover laget firmaet forskjellige type stoler til kjøkkenet, deriblant varianter av «husmorstolen» med trappefunksjon. Omkring 1953 designet også Gjermund Barstad en habil stol med armlene i tre for firmaet.

I 1960-årene fikk flere møbelprodusenter økonomiske problemer grunnet høyere lønninger og økt konkurranse. Det rammet også Norske Industriartikler, som gikk konkurs i 1964.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Larssen, Aksel red. (1938). Oslo erhvervsliv gjennem hundre år: 1838–1938, Det merkantile forlag
  • Seyffarth, Henrik (1940). Hvordan skal vi sitte?, Norske Industriartikler

Faktaboks

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg