Nasjonalsang
Norsk Fædrelandssang, som senere ble kjent som Ja, vi elsker dette landet, ble første gang publisert i Aftenbladet 1. oktober 1859.
Nasjonalsang

Norges nasjonalsang er Ja, vi elsker dette landet. Teksten er skrevet av Bjørnstjerne Bjørnson i 1859, og melodien er skrevet av Rikard Nordraak i 1863–1864. Sangen ble gradvis den mest anerkjente av de norske nasjonalsangene, men den ble ikke vedtatt som nasjonalsang før 11. desember 2019.

Etter at Ja, vi elsker ble fremført første gang i 1864, tok det ikke lang tid før den avløste de to tidligste nasjonalsangene: Johan Nordahl Bruns drikkevise fra slutten av 1700-tallet, «For Norge, Kjæmpers Fødeland» og Sønner af Norge (vinner i Det Kgl. Selskab for Norges Vels konkurranse om en fedrelandssang i 1820), med tekst av Henrik Anker Bjerregaard og melodi av Christian Blom.

Ved siden av Ja, vi elsker har to sanger med nynorsk tekst fått uoffisiell status som fedrelandssanger; Gud signe vårt dyre fedreland, med tekst av Elias Blix (1889) til en melodi av Christoph Ernst Friedrich Weyse (1816), og Gud signe Norigs land, med tekst av Arne Garborg (1878) og melodi av Johan Halvorsen.

I Norsk salmebok er Gud signe Norigs land tatt inn med Oscar Borgs melodi fra 1905.

En annen nasjonalsang, Kongesangen, Gud sign vår konge god, har tekst av den danske biskopen Nikolaj Fogtmann (omarbeidet av Gustav Jensen) til melodien God Save the Queen.

En annen populær patriotisk sang er Norge i rødt, hvitt og blått, med tekst av Finn Bø, Arild Feldborg og Bias Bernhoft, og melodi av den svenske komponisten Lars-Erik Larsson.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg