Carl Michael Bellman

Carl Michael Bellman. Sergels tegning fra begynnelsen av 1790-årene, med påskriften: Bellmans morgonsup med smörgås i hand, trött och trumpen.

Av /KF-arkiv ※.

Drikkevise er en vise om drikking eller drikkevarer, som særlig synges i lystig lag til glassets og livsgledens pris. Som kunstart har drikkevisen sine klassiske røtter i vin- og kjærlighetsviser av den greske lyrikeren Anakreon (500-tallet fvt.). Drikkevisen skiller seg fra skålviser ved at den ofte har en kjent opphavsperson. Et eksempel er «Gubben Noak» av Carl Michael Bellmann.

I Skandinavia hadde drikkevisen en gullalder på slutten av 1700-tallet, blant annet gjennom Norske Selskab i København – og ikke minst ved Carl Michael Bellman. I Norge har studentrevyene bidratt med mange drikkeviser. Trondhjemsstudentene innlemmet en rekke drikkeviser i deres «Smørekoppens visebok».

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gjelseth, Yukon, red.: Nordiske drikkeviser, 1980, isbn 82-05-11834-5

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg