Nizâr Qabbâni

Faktaboks

Nizâr Qabbâni

egentlig Nizar Tawfiq Qabbani, Nizār Tawfīq Qabbānī

uttale:

nizˈar kabbˈani, [niˈzaːr qabbˈaːniː]

født:
21. mars 1923, Damaskus
død:
30. april 1998, London

Nizâr Qabbâni var en syrisk poet og diplomat.

Qabbâni var utdannet som jurist fra universitetet i Damaskus, og virket i mange år (1945–1966) som diplomat før han trakk seg fra karrieren og viet seg til diktning og forlagsvirksomhet.

Qabbâni er meget populær over hele den arabiske verden for sine jordnære dikt, som gjenspeiler vanlige folks aspirasjoner så vel som frustrasjoner, i et ukunstlet, men uttrykksfullt språk. Hans forfatterskap, som tilsammen utgjør 35 diktsamlinger, er også svært kjent for sine erotiske dikt, som hyller kjærligheten og kvinnen generelt og forelskelsens gjenstand spesielt.

Seksdagerskrigen (1967) ble avgjørende for utviklingen av poesien hans da han brøt med tradisjonen om å være «kjærlighetens og kvinnenes poet» og begynte å skrive politiske dikt. Han er blitt kalt en opprørsk og uredd dikter som utfordret mange tabuer i de arabiske samfunn. I en stund var det til og med forbudt å distribuere diktene hans.

Sentrale utgivelser

Notater på marginen til katastrofen (1967), skrevet umiddelbart etter krigen ble tapt, ble berømt for poetens radikale angrep på det arabiske språket som ifølge Qabbâni bidro til å lure araberne og hindre et realistisk forhold til virkeligheten. I djerve dikt angrep han også kvinneundertrykkelse så vel som svik, korrupsjon og udugeliget hos politiske ledere og myndigheter.

En voldsom kontrovers fulgte publiseringen av et av hans siste dikt, Hvorfor forkynner de ikke arabernes død (1995).

Qabbâni er omtalt og presentert i de fleste antologier og verk om moderne arabisk poesi. Et utvalg dikt på arabisk med engelsk oversettelse finnes i Nizar Kabbani: Arabian Love Poems (1999.)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg