Nina Bouraoui

Faktaboks

Nina Bouraoui
Født
31. juli 1967, Rennes, Frankrike
Nina Bouraoui
Nina Bouraoui
Av /Librairie Mollat 𝒲.
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Nina Bouraoui er algerisk-fransk forfatter. Hun ble født i Rennes, Frankrike, men bodde hovedsakelig i Algerie med sin algeriske far, sin franske mor og sin søster frem til hun fylte 14 år. En særlig sentral tematikk i forfatterskapet er identitetsproblematikk knyttet spesielt til forfatterens homoseksualitet og doble nasjonalitet, men også – mer generelt – til omfattende kulturforskjeller mellom Frankrike og Algerie.

Hun debuterte i 1991 med La Voyeuse interdite (Den forbudte seersken), som ble belønnet med Prix du Livre Inter. Av hennes mange bøker har særlig de selvbiografiske tekstene Garçon manqué (Guttejente) fra 2000, Mine onde tanker (originaltittel: Mes mauvaises pensées, 2005) og Kyssa våre er ein avskjed (originaltittel: Nos baisers sont des adieux, 2010) fått stor oppmerksomhet. For Mine onde tanker mottok hun i 2005 den anerkjente Renaudot-prisen.

Bouraoui arbeider bevisst med form og språk for å finne adekvate uttrykk for temaene hun tar for seg. Mine onde tanker består for eksempel av et eneste langt avsnitt, der en fransk-algerisk jeg-forteller i en slags bekjennelse beretter sin egen livshistorie, muligens til en terapeut (som også kan forstås som leseren). Avsnittet er som en talestrøm som ingenting kan stanse, der fortelleren gjennom frie assosiasjoner snakker om barndommen i Algerie, om nasjonal og seksuell identitet, om begjær, om kjærlighet, og om skrivekunsten.

Utgivelser i norsk oversettelse

  • Mes mauvaises pensées (2005). Norsk oversettelse: Mine onde tanker (2008)
  • Nos baisers sont des adieux (2010). Norsk oversettelse: Kyssa våre er ein avskjed (2013)
  • Tous les hommes désirent naturellement savoir (2018). Norsk oversettelse: Alle mennesker har en naturgitt trang til å vite (2020)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg