Faktaboks

Nikolaj Lobatsjevskij

Nikolaj Ivanovitsj Lobatsjevskij

Uttale
lobatsjˈevskij
Født
1. desember 1792, Nizjnij Novgorod, Russland
Død
24. februar 1856, Kazan, Russland
Nikolaj Lobatsjevskij, 1839
Nikolaj Lobatsjevskij, 1839
Av /𝒲.

Nikolaj Lobatsjevskij var en russisk matematiker. Han ble professor i matematikk allerede i 1816 ved universitetet i Kazan og rektor i 1827. Han bidro meget til universitetets oppbygging, men av ukjent grunn falt han i 1846 i unåde og ble avsatt.

Lobatsjevskij arbeidet både med ligningsteori og geometri. Hans store matematiske oppdagelse er utviklingen av en ikke-evklidsk geometri, hvor det evklidske parallellaksiom ikke gjelder. Påvisningen av at man logisk kunne skape andre geometrier enn den evklidske, har vært av fundamental betydning for oppfatningen av geometriens vesen.

Lobatsjevskijs geometri er den såkalt hyperbolske, hvor det er et uendelig antall paralleller til en linje gjennom et punkt utenfor den. Samme type geometri ble omtrent samtidig skapt av Johann Bolyai, og Carl Friedrich Gauss' etterlatte papirer viser at han også har hatt samme idé, til og med noe tidligere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg