Faktaboks

Nicki Minaj

Onika Tanya Maraj

Født
8. desember 1982, Saint James, Port of Spain i Trinidad og Tobago
Nicki Minaj fotografert i 2012.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Nicki Minaj er en amerikansk rapper, låtskriver og komponist som er en av tidenes mest populære rappere. Hun operer i skjæringspunktet mellom hiphop og popmusikk, og er kjent for å variere mellom ulike stiler og dialekter i rappingen. Hun er også kjent for å ta i bruk en seksuell fremtoning i musikkvideoer og sceneshow. Minaj er opprinnelig fra Trinidad og Tobago, men vokste opp i New York, USA.

Nicki Minaj albumdebuterte i 2010 med Pink Friday, mens oppfølgeren Pink Friday: Roman Reloaded kom i 2012. Begge albumene gikk til topps på den amerikanske Billboard-listen. I 2014 utga hun The Pinkprint, som måtte nøye seg med en andreplass på albumlisten. Det måtte også Queen som kom i 2018.

I 2023 gjorde Minaj seg først bemerket med hiten «Barbie World» sammen med Ice Spice. Låten, som sampler den norsk-danske gruppen Aqua sin hit «Barbie Girl» (1997), frontet Greta Gerwigs film Barbie og ble en stor internasjonal hit. Senere på året kom album-comebacket Pink Friday 2 ut til gode kritikker og til en ny førsteplass på Billboard-listen.

Hennes største hits er «Super Bass» (2011), «Starships» (2012), «Bang Bang», med Jessie J og Ariana Grande, og «Anaconda» fra 2014, «Super Freaky Girl» (2022), samt duetten «Trollz» med 6ix9ine i 2020.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Andreas Kilde Lien

".. avdøde rapperen 6ix9ine i 2020". Sist jeg sjekket var ikke han død.

svarte Audun Kjus Aahlin

Det har du selvfølgelig helt rett i. Grov feil. Takk for rask tilbakemelding.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg