Faktaboks

Nicéphore Niépce
Joseph Nicéphore Niepce
Uttale
njˈeps
Født
7. mars 1765, Chalon-sur-Saône, Frankrike
Død
5. juli 1833, Chalon-sur-Saône, Frankrike
Dueslaget
Nicéphore Niepces første bilde var tatt ut av arbeidsrommet og over dueslaget utenfor. Eksponeringen var flere dager, hvilket er grunnen til at bygningene belyses fra flere kanter.
Dueslaget
Av .

Nicéphore Niépce var en fransk oppfinner, amatørfysiker og -kjemiker og en av fotografiens pionerer. Han ble den første til å lage et permanent bilde tatt med kamera.

Biografi

Niépce var sønn av velstående foreldre og flyktet fra den franske revolusjonen fordi han ble mistenkt for å ha rojalistiske sympatier. Han returnerte for å tjene i den franske hæren under Napoleon, men ble dimittert på grunn av dårlig helse og bosatte seg i fødebyen Chalon-sur-Saône i Bourgogne hvor han konsentrerte seg om forskning resten av livet.

Fotografiet blir funnet opp

Da litografi ble en moderne hobby i Frankrike i 1813, begynte Niépce å eksperimentere med nye teknikken, men fordi han verken var flink til å tegne eller i stand til å skaffe en litografistein, forsøkte han i stedet å skape bilder automatisk. Han bela tinn med ulike lysfølsomme materialer i et forsøk på å kopiere raderinger i sollys. Deretter forsøkte han å fotografere med et kamera i en prosess han kalte heliografi, og i 1816 lyktes han delvis. Deretter forsøkte han forskjellige hjelpestoffer for bitumen, som var en type asfalt som herder ved eksponering for lys.

I 1822 lyktes han i å lage en fotografisk kopi av en radering, og i 1826-1827 konstruerte han et kamera der han benyttet en tinnplate med overtrekk av bitumen. Han lyktes i å fotografere utsikten fra vinduet i arbeidsværelset sitt. Åtte timers eksponering måtte til, følgelig kunne han ikke fotografere bevegelige motiver. I 1826 fant han også opp en annen heliograf som produserte to kopier av en etsing utførst av den parisiske kunstneren Augustin-François Lemaître. Niépce fant dermed også opp den fotografiske kopiprosessen.

Niepce klarte ikke å redusere den lange eksponeringstiden, og inngikk i 1829 et samarbeid med kunstmaleren Louis Jacques Mandé Daguerre med tanke på å videreutvikle og perfeksjonere heliografiet. Niepce døde få år før den prosessen de kom frem til ble introdusert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg