Motkraft er i fysikken den kraften et legeme B virker tilbake på et legeme A med, når A virker på B med en kraft.

Kraft og motkraft virker på hvert sitt legeme, er like store og virker i motsatt retning av hverandre. Det er Newtons 3. lov som beskriver dette forholdet mellom kraft og motkraft.

Eksempel

Et legeme ved Jordas overflate påvirkes av Jordas gravitasjonskraft. Denne kraften kalles også for legemets tyngde. Et legeme som bare er påvirket av jordas gravitasjonskraft, er i fritt fall og faller da med tyngdens akselerasjon, g = 9,81 m/s2.

Fra Newtons 2. lov følger at hvis legemet har en masse m, er tyngden av legemet lik mg. Fra Newtons 3. lov følger at siden Jorda trekker på legemet med kraften mg, trekker legemet med en like stor og motsatt rettet kraft på Jorda. Denne gravitasjonskraften som legemet trekker på jorda med, er tyngdens motkraft.

Dersom en kloss ligger i ro på et bord, følger det fra Newtons 1. lov at summen av kreftene som virker på klossen er lik null. Følgelig må bordet virke på klossen med en like stor kraft som tyngden. Denne kraften fra bordet på klossen kalles bordets normalkraft. Det følger fra Newtons 3. lov at siden bordet virker på klossen med en normalkraft rettet oppover, så virker klossen på bordet med en like stor kraft rettet nedover. Dette er motkraften til normalkraften.

Det er motkraften til normalkraften som gjør at det blir spor etter skiene på snøen eller spor etter føttene på sanden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg