New START-avtalen er en nedrustningsavtale inngått mellom USA og Russland i 2010. New START erstattet START-avtalen og SORT-avtalen, og trådte i kraft 5. februar 2011 for ti år, med mulighet til fornyelse i ytterligere fem år.

Den 3. februar 2021 avtalte USA og Russland at New START-avtalen forlenges til 4. februar 2026. President Vladimir Putin kunngjorde 22. februar 2023 at New START-avtalen er «suspendert», men at Russland vil overholde begrensningene i avtalen.

Bestemmelser

Partene skal ifølge New START-avtalen redusere og begrense sine

  • interkontinentale ballistiske missiler (ICBM) og deres utskytningsplattformer;
  • ubåtbaserte ballistiske missiler (SLBM) og deres utskytningsplattformer; og
  • tunge bombefly;
  • stridshodene til de interkontinentale ballistiske missilene (ICBM);
  • stridshodene til de ubåtbaserte ballistiske missilene (SLBM); og
  • kjernefysisk bevæpning av tunge bombefly

slik at det totale antall etter syv år ikke overstiger

  • 700 for utplasserte ICBM, SLBM og tunge bombefly;
  • 1550 for stridshoder på utplasserte ICBM, stridshoder på utplasserte SLBM og kjernefysiske stridshoder tellet for utplasserte tunge bombefly (ett for hvert fly);
  • 800 for utplasserte og ikke-utplasserte ICBM utskytningsplattformer, utplasserte og ikke-utplasserte SLBM-utskytningsplattformer og utplasserte og ikke-utplasserte tunge bombefly.

Avtalens artikkel III (om tellemetoder) presiserer blant annet at stridshoder regnes slik at hver individuell sprengladning i et flerladet stridshode (MRV, MIRV) regnes som ett stridshode.

Hver side kan utføre opptil 18 inspeksjoner per år i den andre partens baser og installasjoner. En bilateral rådgivende kommisjon skal møtes minst to ganger hvert år.

Vurdering

Det er verdt å merke seg særlig to svakheter ved avtalen: Det er bare utplasserte stridshoder som telles, ikke de som for eksempel er på lager. Det er også sånn at et bombefly kan ha med seg langt flere enn den ene bomben som etter avtalen skal telles.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg