Neville Marriner, britisk fiolinist og dirigent, huskes særlig som dirigent for kammerorkesteret Academy of St. Martin in the Fields som han var med og stiftet i 1958.

Marriner lærte tidlig å spille fiolin og fikk også klaverundervisning. Han ble utdannet ved Royal College of Music i London fra 1939 og senere ved Konservatoriet i Paris. Under andre verdenskrig spilte han en tid annenfiolin i London Symfoniorkester under dirigenten Henry Wood. Han tok senere timer i direksjon med Pierre Monteux

I 1948 ble Marriner lærer ved Royal College of Music. Han konserterte sammen med cembalisten Thurston Dart. Tidlig i 1950-årene var han fiolinist i Philharmonia Orchestra, og ble så leder for annenfiolinene i London Symfoniorkester 1954–69. 

I 1958 var Marriner en av stifterne av kammerorkesteret Academy of St. Martin in the Fields. Han kom til å lede dette orkesteret, de første årene fra fiolinen, og innledet på denne måten en karriere som dirigent. Marriners friske og gjennomsiktige tolkninger og det høye nivået på musikerne gjorde at orkesteret ble et av de mest berømte kammerorkestrene. Sammen gjorde de et meget stort antall plateinnspillinger. Han beholdt stillingen som musikksjef til 2011 og fikk da tittelen Life President.

Marriner var musikalsk leder for Los Angeles Chamber Orchestra 1969–78, for Minnesota Orchestra 1979–86 og for Stuttgart Radiosymfoniorkester 1984–89. Han var gjestedirigent ved flere kammerorkestre og ved Wienerfilharmonien. Han gjestet Oslo-Filharmonien i 1990.

Marriner gjorde over 600 plateinnspillinger, de fleste med Academy of St. Martin in the Fields. Mange av dem var med musikk fra barokken og wienerklassisismen, men etter hvert med musikk også fra senere epoker. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.