Typisk tømmermannspanel på hytte i Valdres
Typisk tømmermannspanel på hytte i Valdres
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Tømmermannspanel er en type stående, utvendig bordkledning med bred overligger og ofte noe smalere underliggere. Panelbordene er altså plassert «motsatt» av lektepanel. Tømmermannskledningen er den klart vanligste typen trekledning i Norge.

I utgangspunktet består den av bord av lik tykkelse, men det finnes mange varianter av denne kledningstypen. Overliggeren, som det ytterste bordet kalles, kan være profilert. Underliggeren kan også være noe smalere enn overliggeren, og overliggeren kan være tykkere for å få en kraftigere skyggevirkning i kledningen. Bordene kan også være ukantet, som i villmarks- eller urskogskledning.

Tømmermannspanel ble tidlig vanlig på det tømmerrike Østlandet, hvor panelet på grunn av retningen var egnet til å panele laftehus, som var vanlig her. Betegnelsen «-ligger» kan virke ulogisk i forbindelse med et vertikalpanel, men over- og underligger er likevel de tradisjonelle betegnelsene.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Jon Bojer Godal: Tre til tekking og kleding, Oslo 1994.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg