Neil Gaiman

Faktaboks

Neil Gaiman
Uttale
gˈeimən
Født
10. november 1960, Portchester, Hampshire, England

Neil Gaiman

Av .

Artikkelstart

Neil Gaiman er en britisk forfatter som skriver historier i grenselandet science fiction, skrekk og fantasy, både som romaner, tegneserier, noveller, teater, film og TV. Gaiman er best kjent for det prisbelønnede tegneserieverket Sandman, samt romanene Stardust, American Gods, Coraline og The Graveyard Book.

Tegneserier

Gaiman jobbet som journalist i 1980-årene, men ble så fascinert av tegneseriene til Alan Moore at han forsøkte seg innen faget under Moores veiledning. Som de fleste andre britiske serieskapere debuterte han med noen tegneserienoveller i ukemagasinet 2000 AD, før han overtok manusansvaret for Moores Miracleman og laget tegneserieromanet Violent Cases med tegneren Dave McKean. Spesielt sistnevnte ble lagt merke til, og i 1987 ble Gaiman hyret av det amerikanske forlaget DC Comics, som etter miniserien Black Orchid (med McKean) ga ham i oppdrag å lage en moderne vri på den gamle DC-figuren Sandman, inspirert av suksessen med Moores miks av skrekk og fantasy i hans oppdaterte versjon av Swamp Thing.

Sandman ble raskt en suksess, en moderne og mørk fabel som ga DC Comics et nytt og bredere publikum. Det var den første tegneserien som vant World Fantasy Award, og serien etablerte Gaiman som en av 1990-årenes største forfatterstjerner innenfor angloamerikanske tegneserier.

Gaiman har dessuten laget en rekke miniserier og tegneserieromaner, mange av dem i samarbeid med McKean, men ikke med samme gjennomslagskraft eller suksess som Sandman. Etter at Sandman ble avsluttet som månedshefte i 1998, er det romanen som har vært Gaimans viktigste medium.

Romaner og bildebøker

Debutromanen Good Omens (1990) ble skrevet i samarbeid med Terry Pratchett, mens Neverwhere (1996) er basert på Gaimans manus for en TV-serie med samme navn på BBC. Hans tredje roman, Stardust (1997, Stjernestøv), ble opprinnelig gitt ut som fire illustrerte hefter, tegnet av Charles Vess. Det var først med American Gods (2001, Amerikanske guder) at Gaiman skrev sin første originale roman på egen hånd, og det ble hans store gjennombrudd som forfatter.

Etter Anansi Boys (2005) har Gaiman konsentrert seg om å skrive bildebøker for barn og ungdomsromaner som Coraline (2002, Coraline) og The Graveyard Book (2008, Kirkegårdsboken), før The Ocean at the End of the Lane (2013, Havet i enden av veien) ble hans første voksenroman siden 2005. Romanen Norse Mythology (2017, Norrøne guder) var Gaimans gjenfortellinger av norrøne myter.

Oversettelser og manus

Deler av Sandman-sagaen er oversatt til norsk, i tillegg til flere av romanene.

Flere av Gaimans historier er blitt filmatisert, som Stardust (2007) og Coraline (2009), og han var også manusforfatter på Dave McKeans MirrorMask (2005) og Robert Zemeckis' Beowulf (2007).

Tre sesonger av TV-serien American Gods ble vist fra 2017 til 2021, og Gaiman skrev også manus til TV-serien Good Omens (2019). I 2022 kommer første sesong av Netflix-serien Sandman, mens TV-serier basert på romanen Anansi Boys og Sandman-spinoffen Dead Boy Detectives er under innspilling.

TV-serien Lucifer (2016–2021) tar dessuten utgangspunkt i Gaimans versjon av Djevelen, fra Sandman.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg