Neil Gaiman, britisk forfatter, som skriver historier i grenselandet science fiction, skrekk og fantasy, både som romaner, tegneserier, noveller, teater og film. Gaiman er best kjent for prisbelønnede tegneserieverket Sandman, samt romanene Stardust, American Gods, Coraline og The Graveyard Book.

Gaiman jobbet som journalist i 1980-årene, men ble så fascinert av tegneseriene til Alan Moore at han forsøkte seg innen faget under Moores veiledning. Som de fleste andre britiske serieskapere debuterte han med noen tegneserienoveller i ukemagasinet 2000 AD, før han overtok manusansvaret for Moores Miracleman og laget tegneserieromanet Violent Cases med tegneren Dave McKean. Spesielt sistnevnte ble lagt merke til, og i 1987 ble Gaiman hyret av det amerikanske forlaget DC Comics, som etter miniserien Black Orchid (med McKean) ga ham i oppdrag å lage en moderne vri på den gamle DC-figuren Sandman, inspirert av suksessen med Moores miks av skrekk og fantasy i hans oppdaterte versjon av Swamp Thing. Sandman ble raskt en suksess, en moderne og mørk fabel som ga DC Comics et nytt og bredere publikum, var den første tegneserien som vant World Fantasy Award og etablerte Gaiman som en av 1990-årenes største forfatterstjerner innenfor angloamerikanske tegneserier.

Gaiman har dessuten laget en rekke miniserier og tegneserieromaner, mange av dem i samarbeid med McKean, men ikke med samme gjennomslagskraft eller suksess som Sandman. Etter at Sandman ble avsluttet som månedshefte i 1998, er det romanen som har vært Gaimans viktigste medium.

Debutromanen Good Omens (1990) ble skrevet i samarbeid med Terry Pratchett, mens Neverwhere (1996) er basert på Gaimans manus for en tv-serie med samme navn på BBC, mens hans tredje roman, Stardust (1997, Stjernestøv), opprinnelig ble gitt ut som fire illustrerte hefter, tegnet av Charles Vess. Det var først med American Gods (2001, Amerikanske guder) Gaiman skrev sin første originale roman på egen hånd, og det ble hans store gjennombrudd som forfatter. Men etter Anansi Boys (2005) har Gaiman konsentrert seg om å skrive billedbøker for barn og ungdomsromaner som Coraline (2002, Coraline) og The Graveyard Book (2008, Kirkegårdsboken), før The Ocean at the End of the Line (2013, Havet i enden av veien) ble hans første voksenroman siden 2005. Romanen Norse Mythology (2018, Norrøne guder) var Gaimans gjenfortellinger av norrøne myter.

Deler av Sandman-sagaen er oversatt til norsk, i tillegg til flere av romanene. Flere av Gaimans historier er blitt filmatisert, som Stardust (2007) og Coraline (2009), og han var også manusforfatter på Dave McKeans MirrorMask (2005) og Robert Zemeckis' Beowulf (2007). Første sesong av tv-serien American Gods ble vist i 2017.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.