Naturkraft AS er et norsk energiselskap som ble etablert i 1994 av Norsk Hydro, Statoil og Statkraft med formål å bygge gasskraftverk i Norge.

Naturkraft fikk i 1996 konsesjon fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til å bygge gasskraftverk på Kårstø i Rogaland og Kollsnes i Hordaland. Etter behandling av klage på konsesjonsvedtaket, ble endelig konsesjon gitt i 1997. Utslippstillatelse fra Statens forurensningstilsyn (nå Miljødirektoratet) ble gitt i 1999 og endelig bekreftet i 2001. Konsesjonen ble forlenget i 2002.

I 2005 vedtok Naturkraft å bygge Kårstø kraftverk, og tyske Siemens ble valgt som leverandør. Kraftverket er av typen kombikraftverk, det vil si at kraftproduksjonen skjer ved en kombinasjon av en gassturbin og en dampturbin der dampturbinen drives av gjenvunnet varme fra gassturbinen. På den måten blir mest mulig av energiinnholdet i gassen nyttiggjort til kraftproduksjon. Virkningsgraden er derved så høy som omkring 59 prosent. Kraftverket hadde en ytelse på 430 megawatt, noe som kunne gi en årlig produksjon på cirka 3,5 terawatt timer.

På grunn av manglende lønnsomhet ble driften fort innstilt, og i 2017 ble kraftverket demontert og sendt tilbake til Tyskland. Selskapets planer på Kollsnes ble også lagt til side.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg