Naturkraft logo.

Naturkraft. Begrenset gjenbruk

Naturkraft AS, norsk energiselskap etablert i 1994 av Norsk Hydro, Statoil og Statkraft med formål å bygge gasskraftverk i Norge. Naturkraft eies per 2018 med halvparten hver av Statoil og Statkraft.

Naturkraft fikk i 1996 konsesjon fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til å bygge gasskraftverk på Kårstø i Rogaland og Kollsnes i Hordaland. Etter behandling av klage på konsesjonsvedtaket, ble endelig konsesjon gitt i 1997. Utslippstillatelse fra Statens forurensningstilsyn (nå Miljødirektoratet) ble gitt i 1999 og endelig bekreftet i 2001. Konsesjonen ble forlenget i 2002.

I 2005 vedtok Naturkraft å bygge Kårstø kraftverk, og tyske Siemens ble valgt som leverandør. Kraftverket er av typen kombikraftverk, det vil si at kraftproduksjonen skjer ved en kombinasjon av en gassturbin og en dampturbin der dampturbinen drives av gjenvunnet varme fra gassturbinen. På den måten blir mest mulig av energiinnholdet i gassen nyttiggjort til kraftproduksjon. Virkningsgraden er derved så høy som omkring 59 prosent. Kraftverket har en ytelse på 430 megawatt som kan gi en årlig produksjon på cirka 3,5 terawatt timer.

På grunn av manglende lønnsomhet er driften nå innstilt og hele kraftverket er utlyst for salg på det internasjonale markedet.

Selskapets planer på Kollsnes er også lagt til side.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.