Ali Zeidan, libysk diplomat, advokat og politiker; Libyas statsminister fra november 2012 til mars 2014. Zeidan tjenestegjorde som libysk diplomat på 1970-tallet, men hoppet av i 1980, hvoretter han deltok i etableringen av en opposisjon i eksil. Sammen med blant andre Mohamed Magarief, Libyas senere president, dannet han National Front for the Salvation of Libya (NFSL). I eksil arbeidet han også som menneskerettighetsadvokat.

Under borgerkrigen i Libya i 2011 fungerte Zeidan som det libyske overgangsrådets kontaktmann mot EU, og bidro til å sikre internasjonal støtte til opprørerne. Ved valget på nasjonalforsamling i juni 2012 ble han innvalgt som uavhengig kandidat fra Jufra, hvoretter han tapte kampen om å bli parlamentspresident, og dermed landets midlertidige statssjef. Han ble deretter valgt til statsminister i oktober, og tiltrådte 14. november 2012, hvorpå han dannet en bredt sammensatt regjering.

10. oktober 2013 ble Zeidan bortført av en libysk opprørsgruppe, men ble satt fri samme dag. Aksjonene ble antatt å ha sammenheng med en forutgående operasjon, der USA kidnappet et libysk statsborger, mistenkt for medlemskap i al-Qaida, i Tripoli. 11. mars 2014 ble han avsatt av den midlertidige nasjonalforsamlingen, som uttrykte mistillit til måten han hadde håndtert en situasjon med illegal eksport av olje fra Kyrenaika på.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.