Faktaboks

Ali Zeidan

Zidan

Født
15. desember 1950
Ali Zeidan
Ali Zeidan
Av /𝒲.

Ali Zeidan er en libysk diplomat, advokat og politiker, som var Libyas statsminister fra november 2012 til mars 2014.

Zeidan tjenestegjorde som libysk diplomat på 1970-tallet, men hoppet av i 1980, hvoretter han deltok i etableringen av en opposisjon i eksil. Sammen med blant andre Mohamed Magarief, Libyas senere president, dannet han National Front for the Salvation of Libya (NFSL). I eksil arbeidet han også som menneskerettighetsadvokat.

Under krigen i Libya i 2011 fungerte Zeidan som kontakmann til EU fra det libyske overgangsrådet og bidro til å sikre internasjonal støtte til opprørerne. Ved valget på nasjonalforsamling i 2012 ble han innvalgt som uavhengig kandidat, men tapte siden kampen om å bli landets midlertidige statssjef. Han ble valgt til statsminister og tiltrådte 14. november 2012, hvorpå han dannet en bredt sammensatt regjering.

11. mars 2014 ble Zeidan avsatt av den midlertidige nasjonalforsamlingen, som uttrykte mistillit til måten han hadde håndtert en situasjon med illegal eksport av olje fra Kyrenaika på.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg