Ali Zeidan

Faktaboks

Ali Zeidan

Zidan

Født
15. desember 1950

Ali Zeidan, libysk diplomat, advokat og politiker; Libyas statsminister fra november 2012 til mars 2014. Zeidan tjenestegjorde som libysk diplomat på 1970-tallet, men hoppet av i 1980, hvoretter han deltok i etableringen av en opposisjon i eksil. Sammen med blant andre Mohamed Magarief, Libyas senere president, dannet han National Front for the Salvation of Libya (NFSL). I eksil arbeidet han også som menneskerettighetsadvokat.

Under borgerkrigen i Libya i 2011 fungerte Zeidan som det libyske overgangsrådets kontaktmann mot EU, og bidro til å sikre internasjonal støtte til opprørerne. Ved valget på nasjonalforsamling i juni 2012 ble han innvalgt som uavhengig kandidat fra Jufra, hvoretter han tapte kampen om å bli parlamentspresident, og dermed landets midlertidige statssjef. Han ble deretter valgt til statsminister i oktober, og tiltrådte 14. november 2012, hvorpå han dannet en bredt sammensatt regjering.

10. oktober 2013 ble Zeidan bortført av en libysk opprørsgruppe, men ble satt fri samme dag. Aksjonene ble antatt å ha sammenheng med en forutgående operasjon, der USA kidnappet et libysk statsborger, mistenkt for medlemskap i al-Qaida, i Tripoli. 11. mars 2014 ble han avsatt av den midlertidige nasjonalforsamlingen, som uttrykte mistillit til måten han hadde håndtert en situasjon med illegal eksport av olje fra Kyrenaika på.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg