Mohamed Magarief

Faktaboks

Mohamed Magarief

Magariaf; el-Magariaf; el-Megarif

Født
1940, Benghazi

Artikkelstart

Mohamed Magarief er en libysk diplomat og politiker som var fungerende statssjef i Libya fra august 2012 til han gikk av i mai 2013.

Magarief er økonomiutdannet fra hjembyen Benghazi, og var diplomat på 1970-tallet. Han var ambassadør til India da han i 1980 hoppet av og vendte seg mot det sittende regimet til Muammar al-Gaddafi. I eksil etablerte han, sammen med blant andre senere statsminister Ali Zeidan, den libyske motstandsorganisasjonen National Front for the Salvation of Libya (NFSL), som i 1984 utførte en kommandoaksjon for å ta livet av Gaddafi. Magarief ble selv utsatt for flere attentatforsøk.

Etter regimeskiftet som følge av krigen i Libya i 2011 vendte han tilbake fra sitt eksil i USA og dannet National Front Party. Magarief ble etter valget i 2012 fungerende statssjef. I valget vant han over Ali Zeidan, som senere ble valgt til statsminister. I mai 2013 gikk han av som følge av en ny lov som ikke tillot personer med høyere stillinger i det tidligere regimet å inneha de høyeste offisielle posisjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg