Faktaboks

Mohamed Magarief

Magariaf; el-Magariaf; el-Megarif

Født
1940, Benghazi
Mohamed Magarief
Mohamed Magarief
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 3.0

Mohamed Magarief er en libysk diplomat og politiker som var fungerende statssjef i Libya fra august 2012 til han gikk av i mai 2013.

Magarief er økonomiutdannet fra hjembyen Benghazi, og var diplomat på 1970-tallet. Han var ambassadør til India da han i 1980 hoppet av og vendte seg mot det sittende regimet til Muammar al-Gaddafi. I eksil etablerte han, sammen med blant andre senere statsminister Ali Zeidan, den libyske motstandsorganisasjonen National Front for the Salvation of Libya (NFSL), som i 1984 utførte en kommandoaksjon for å ta livet av Gaddafi. Magarief ble selv utsatt for flere attentatforsøk.

Etter regimeskiftet som følge av krigen i Libya i 2011 vendte han tilbake fra sitt eksil i USA og dannet National Front Party. Magarief ble etter valget i 2012 fungerende statssjef. I valget vant han over Ali Zeidan, som senere ble valgt til statsminister. I mai 2013 gikk han av som følge av en ny lov som ikke tillot personer med høyere stillinger i det tidligere regimet å inneha de høyeste offisielle posisjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg