N.W.A.

Straight Outta Compton
Av /Ruthless Records.

Artikkelstart

N.W.A. var en amerikansk hiphop-gruppe, dannet i Los Angeles i 1986 av rapperne Ice Cube (født O'Shea Jackson, 1969), Eazy-E (født Eric Wright, 1963–1995) og The D.O.C. (født Tracy Curry, 1968) og DJ-ene og produsentene Dr. Dre (født Andre Ramelle Young, 1965), DJ Yella (født Antoine Carraby, 1967) og The Arabian Prince (født Michael Lezan, 1965).

Faktaboks

Uttale
en dˈʌbəlju: ei

Gangsterrappens pionerer

N.W.A. (en forkortelse for «Niggaz With Attitude») var blant de første gangsterrapperne, og de mest provoserende og innflytelsesrike. Etter debutalbumet N.W.A. and the Posse (1987) ble The Arabian Prince og D.O.C. erstattet av vokalisten MC Ren (født Lorenzo Patterson, 1966). Straight Outta Compton (1988) er deres store klassiker, og albumet la grunnlaget for svært mye av den populære subsjangeren gangsterrap. Det var provokativt, sint og sjåvinistisk, men også lekent, humoristisk og gjennomtenkt. Ikke minst fikk svært mange unge amerikanere sin første introduksjon til en skadeskutt del av USA som de aldri tidligere hadde måttet forholde seg til.

Nærmest alle låtene på albumet er, som forfatterne Adam Bradley og Andrew DuBois skriver, arketypiske. På låten Straight Outta Compton etablerer de vestkysten som sentrum for sjangeren, på Gangsta Gangsta gir de sjangeren sitt navn, og på Dopeman og Fuck tha Police oppretter de betraktninger, ofte overdrevne, om den moderne amerikanske ghettoens skyggesider og motstand mot autoriteter som sjangerens sentrale tematikk.

Tidlig splittelse

Samholdet i gruppen slo imidlertid fort sprekker, og allerede i 1989 hoppet Ice Cube av etter økonomiske uenigheter. Ice Cube reiste videre til New York for å samarbeide med produksjonsteamet til Public Enemy og lagde to av sjangerens beste og mest kontroversielle album: AmeriKKKa's Most Wanted (1990) og Death Certificate (1991).

N.W.A.-albumet EFIL4ZAGGIN (1991) ble bare lunkent mottatt, og kort tid senere ble resten av gruppen oppløst. Dr. Dre startet Death Row Records og ble en av de aller viktigste hiphop-produsentene. Eazy-E, som ga ut et viktig soloalbum i 1988 med Eazy-Duz-It, fortsatte med plateselskapet Ruthless Records og var en viktig person i karrierene til blant annet Bone Thugs-N-Harmony og Black Eyed Peas. Han døde av aids i 1995. MC Ren og DJ Yella har hatt mer begrensede solokarrierer.

Filmatisering

I 2015 kom dramafilmen Straight Outta Compton som baserte seg på historien til den svært innflytelsesrike gangsterrap-gruppen. Filmen ble produsert av blant andre Dr. Dre og Ice Cube.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg