.

Næstved kommune er en kommune sør på Sjælland i Danmark. Den hadde 84 574 innbyggere i 2022 og er med et areal på 681 kvadratkilometer den største kommunen på Sjælland. Kommunen oppsto ved kommunereformen i 2007 ved sammenslåingen av kommunene Fuglebjerg, Fladså, Holmegaard, Næstved og Suså. Den tilhører Region Sjælland. Kommunens administrasjonssenter ligger i Næstved by.

Kommunen har stor utpendling til København, ellers er arbeidsplassene preget av landbruk. Holmegaard Glasværk lå nord for Næstved men gikk konkurs i 2008, og i 2011 åpnet et butikk- og opplevelsessenter med blant annet glass- og keramikkverksteder. Suså renner gjennom Næstved og etter å ha ligget i kulvert siden 1930-tallet er elven igjen åpnet og tatt i bruk til glede for byens befolkning.

Kommunens største byer etter folketall i 2017. Innbyggertall i parentes.

  • Næstved (444 996)
  • Fensmark (5217)
  • Fuglebjerg (2266)
  • Glumsø (2114)
  • Mogenstrup (1970)

Næstved by

Næstved by ble reist rundt et benediktinerkloster som ble grunnlagt 1135. Etter reformasjonen ble stedet overtatt av den adelige kostskolen Herlufsholm. På 1300- og 1400-tallet var Næstved en av Danmarks største og viktigste byer, blant annet med rett til å prege mynter. Næstved var en handels- og klosterby i middelalderen og er nå regionsenter med gode trafikkforbindelser og forretninger som tiltrekker kunder fra et stort oppland, blant annet store deler av Lolland-Falster. Havnen ligger ved elven Suså med kanal til Storebælt, som hadde betydning for tidligere glass-, keramikk- og papirindustri. Byen har mange gamle middelalderbygninger, for eksempel St. Peders kirke fra 1200-tallet, Danmarks største gotiske kirke, St. Mortens fra 1300-tallet og Helligåndshuset fra 1420. Sistnevnte rommer i dag en samling kirkekunst.

Like ved Næstved ligger øya Gavnø med det fredede Gavnø slott, med vakker park, skulptursamling, malerisamling, porselenssamling, bryggeri og kafe. Øya har broforbindelse med Sjælland på østsiden.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg