Gavnø (gods i Danmark)

Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Gavnø er et gods og slott i Danmark, på øya Gavnø i Karrebæksfjord sørvest for Næstved. Gavnø gods omfatter nå 19 000 dekar, hvorav 10 650 dekar er dyrket mark. Godset er baronene Reedtz-Thotts privateiendom, mens slottet, parken og samlingene fra 1960 tilhører den selveiende stiftelsen Gavnø Fonden.

Faktaboks

Også kjent som

Gaunø

Godset er første gang nevnt i 1231, da det tilhørte kronen. Dronning Margrete overlot i 1402 godset til et nonnekloster viet til den hellige Agnes. Klosteret ble sekularisert i 1536, og forble krongods til 1583, da det ble overdratt til Hans Johansen Lindenov. I 1663 ble Niels Trolle eier av Gavnø, og i 1682 overtok Knud Thott. Fra 1737 tilhørte godset senere greve Otto Thott. Han testamenterte sine eiendommer til morbrorens sønnesønn, kammerherre Holger Reedtz, mot at han opprettet et stamhus. Stamhuset (fra 1809 baroniet) ble opprettet i 1794, og fulgte baronene Reedtz-Thott til det ble avløst i 1922, og 4350 dekar dyrket mark ble avgitt til utstykking.

Gavnø slott

Gavnø slott ligger på den gamle klostertomten, og inkorporerer deler av klosterbygningene. Slottet er et stort trefløyet anlegg i tre etasjer. Det er i dag preget av barokkstil, og har fått sin nåværende utforming av greve Otto Thott, som bygde det om i 1755–1758, og tilføyde tredje etasje. Han utstyrte slottet med praktfulle interiører, og det rommer fremdeles den største malerisamlingen i privat eie i Skandinavia. Slottets midtfløy bebos av baron Reedtz-Thott, mens selskapsværelsene, kapellet og samlingene er åpne for publikum.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg