Nærøysund fyr

Nærøysund fyr ved Rørvik.

Artikkelstart

Nærøysund fyr er en fyrstasjon i Nærøysundet, sør for Rørvik, på Indre Vikna i Nærøysund kommune, i Trøndelag. Det ble opprettet som ledfyr i 1904, avbemannet og nedlagt i 1984, og erstattet med en fyrlykt.

  • Tårnets høyde: 13,3 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 15 meter
  • Lysvidde: 9,3 nautiske mil
  • Lyskarakter: Oc WRG 6s

Navnet

Fyret har fått navnet fra sundet det ligger ved. Nærøysundet stammer fra gudenavnet Njord.

Historikk

Fyret ble reist til erstatning for Prestøy fyr som lå vel 7 kilometer nærmere Gjæslingan. Det ble bygget uthus, naust og et nytt kombinert bolighus og fyr ved sundet. Bolighuset hadde to familieleiligheter. På taket ble det plassert en 4. ordens lykt i et lyktehus. I tillegg ble bolighuset fra Prestøy fyr flyttet og satt opp like ved. Det ble reist for familiene til de to som tjenestegjorde på Grinna fyr. Planen var at de fire fyrfolkene skulle skifte på å betjene Grinna og Nærøysund fyr. Denne ordningen varte bare i seks år. Fra 1910 ble det slik at en fyrfamilie hadde ansvaret for Nærøysund fyr, og de tre andre skiftet på å ta seg av Grinna.

Nærøysund fyr fikk kraftigere lys i form av en 3. ordens lampe i 1931, og ble elektrifisert i 1956 fra det lokale strømnettet. Fyret fikk et dieselaggregat som reserveløsning. Fra 1985 har den lokale avdelingen av Sjøheimevernet leid fyrbygningen av Kystverket.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 2. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg