Grinna fyr

Grinna fyr på Folda.
Av .
/Grinna fyrstasjon..
Grinna fyr på Folda.
Av .

Artikkelstart

Grinna fyr er en fyrstasjonFolda, omtrent ti nautiske mil sør for Rørvik i Nærøysund kommune, Trøndelag fylke. Den ble opprettet som ledfyr i 1904, automatisert og avbemannet 1987.

  • Tårnets høyde: 19 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 23 meter
  • Lysvidde: 14 nautiske mil
  • Lyskarakter: Oc WRG 6s

Navnet

Fyrstasjonen har navn etter skjæret den ligger på. Det kan forklares med grind, som betyr stengsel og nok viser til et vanskelig farvann.

Historikk

Fyret ble plassert nord på Folda for å bedre innseilingen til Rørvik, og samtidig ble Nærøysund fyr opprettet nærmere byen. Grinna er en naken holme og ligger svært værutsatt til. Som fyrbygningen ble det reist et støpejernstårn, på en solid fem meter høy steinsokkel. Innvendig hadde fyret fire etasjer i tårndelen og hver etasje inneholder et sove- eller oppholdsrom. Lyktehuset på toppen inneholdt et 3. ordens fyrapparat.

Fyret ble drevet som tørnstasjon i alle år og fyrbetjeningen disponerte en bolig inne ved Nærøysund fyr hvor familiene deres bodde. Viktigste forandring i fyrets levetid var at et betongtilbygg i to etasjer ble oppført i 1964, samtidig med at strømaggregater ble installert. Grinna radiofyr var i drift fra 1969 til 1987.

Det har skjedd flere dramatiske skipsforlis ved Grinna fyrstasjon. I 1946 kolliderte nordgående hurtigrute, DS «Skjerstad», i skjærene ved Grinna i tykk tåke. Etter at fyrstasjonen ble avbemannet har Folla Kystlag fått avtale med Kystverket om vedlikehold og bruk av fyret, og har satt i stand boligdelen for utleie.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 2. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg