Muhammad Askia

Faktaboks

Muhammad Askia

Muhammed ibn Abu Bakr Ture

Død
2. mars 1538, Gao, Songhai-riket (nå i Mali)

Artikkelstart

Muhammad Askia var keiser over det mektige Songhai-riket i Vest-Afrika, i det nåværende Mali, Niger og Nigeria. Han er regnet som den fremste av Songhai-herskerne ved siden av Sunni Ali, som Muhammed Askia nedkjempet i 1493. Han var også grunnlegger av Askia-dynastiet.

Etter å ha avsatt Ali i 1493 satte Muhammed Askia i gang et arbeid for å konsolidere Songhai. I de påfølgende årene bygget han opp en administrativ og religiøs stat, med flere provinser. I dette arbeidet allierte han seg også med de lærde ved universitetet i Timbuktu. Han reiste også på pilegrimsreise til Mekka.

Muhammad Askia la store nye landområder under hovedstaden Gao. Mot slutten av egen regjeringstid opplevde Muhammed Askia at både sønner og generaler kranglet. I 1528 drepte sønnen Askia Musa først sin egen onkel, general Yaya, før han avsatte sin egen far, og forviste ham fra Gao. Askia Musa ble imidlertid snart avsatt av en av de andre sønnene til Muhammed Askia, som tok faren til nåde og lot ham leve ut sin tid i hovedstaden.

I 1538 døde Muhammed Askia, og det ble etablert et gravsted for ham i Gao. Askias gravmonument ble senere en kjent moské og et pilegrimsmål. Da islamister inntok Gao i 2012 uttrykte UNESCO bekymring for gravmonumentet. Monumentet er senere blitt restaurert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg