Morgan Chase

New York, amerikansk finanskonsern dannet i 2001 ved at forretningsbanken Chase Manhattan Corporation overtok investeringsbanken J. P. Morgan & Co. Morgan Chase ble et av USAs største finanskonsern ved siden av Citigroup og Bank of America og overtok i 2004 også Bank One i Chicago. Virksomheten drives under merkene JPMorganChase, JPMorgan, Chase og Bank One med en forvaltningskapital på ca. 1200 mrd. amerikanske dollar. Omsetning ca. 80 mrd. amerikanske dollar med rundt 160 000 ansatte (2005).

Faktaboks

Uttale
mˈå:gən tʃeis –
Også kjent som
eg. J. P. Morgan Chase & Co

J.P. Morgan & Co. ble grunnlagt i 1895 av John Pierpont Morgan som en fortsettelse av hans fars bankvirksomhet. Banken spilte under den første verdenskrig en stor rolle ved finansiering av lån til de allierte og i 1920-årene ved å skaffe amerikanske lån til Europa. Øvde også stor innflytelse i amerikansk næringsliv.

Chase Manhattan ble dannet i 1955 ved sammenslutning av Chase National Bank (grunnlagt i 1877 og oppkalt etter Salmon Portland Chase) og Bank of the Manhattan Company (grunnlagt i 1799). Banken var lenge USAs og en av verdens største. I 1996 overtatt av og sammensluttet med Chemical Bank (grunnlagt i 1824), men beholdt sitt gamle navn.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg